Lillehammer je v zgodovino slovenskega zimskega športa zapisan z zlatimi črkami. Kako tudi ne, ko pa so leta 1994 na takratnih zimskih olimpijskih igrah alpski smučarji Jure Košir, Katja Koren in Alenka Dovžan osvojili bronasto odličje. Da je prizorišče v osrčju Norveške Slovencem pisano na kožo, v teh dneh s svojimi uspehi dokazujejo tudi mladi slovenski športni upi, stari med 15 in 18 let, ki tekmujejo na drugih zimskih mladinskih olimpijskih igrah.

Za prešerno vzdušje v taboru slovenske reprezentance je tako že v nedeljo poskrbel Tit Štante, ki je bil bronast v preizkušnji deskarjev na snegu v snežnem žlebu, dva dni kasneje pa sta se zlate kolajne na tekmi posameznikov razveselila še skakalca Ema Klinec in Bor Pavlovčič. Slednja sta skupaj z Vidom Vrhovnikom znova navdušila tudi na včerajšnji preizkušnji mešanih ekip, na kateri je Slovenija slavila prepričljivo zmago pred drugouvrščeno Nemčijo in tretjeuvrščeno Avstrijo.

Ob tem velja pripomniti, da so Slovenci na tekmi, na kateri so iz vsake od enajstih sodelujočih ekip v dveh serijah nastopili po trije tekmovalci – skakalka, kombinatorec in skakalec, veljali za glavne favorite. »Ema in Vid sta res opravila dobro delo, jaz sem moral skočiti zgolj solidno. To sem tudi storil in potrdil zmago. Za ekipno tekmo sem bil skoraj prepričan, da bomo osvojili zlato kolajno, za posamično pa sem moral pokazati dobre skoke,« je za STA povedal Bor Pavlovčič, nečak nekdanjega alpskega smučarja Uroša Pavlovčiča.

Da je bil sedmi tekmovalni dan za mlade slovenske športnike zares popoln, je na poligonu v Hafjellu z bronasto kolajno v slalomu poskrbela Meta Hrovat. Članica ASK Kranjska Gora je za zmagovalko, Švicarko Aline Danioth zaostala za 2,65 sekunde, druga je bila Kanadčanka Ali Nullmeyer. »Občutki so super, še posebno ker mi tri tekme pred tem niso najbolje uspele in sem bila zaradi tega kar malo neučakana. Proga je bila super, bila je precej težka postavitev, ampak mi je ustrezala,« je bila vesela Meta Hrovat, ki je pred tem odstopila v superveleslalomu in alpski kombinaciji, v veleslalomu pa je zasedla četrto mesto.

Slovenska bera kolajn v Lillehammerju se utegne povečati že danes, ko je na sporedu premierna ekipna mešana skakalno-kombinacijsko-tekaška preizkušnja, na kateri se bo Slovenija borila za najvišja mesta. rk