Košarkarsko pokalno tekmovanje je še pred današnjim začetkom zaključnega turnirja četverice v dvorani Tivoli poskrbelo za dramo. Zlatorog Laško je dvakrat na kolena spravil Olimpijo, Lastovka iz Domžal, novinec v ligi Telemach, pa je spreobrnila 14 točk zaostanka s prve tekme proti Hopsom in se prvič v zgodovini uvrstila v polfinale. Omenjeni moštvi se bosta pomerili na drugi današnji tekmi, medtem ko bo prvi polfinalni par finale pred finalom. Pomerila se bosta Tajfun in Krka.

»Za nas je že preboj v polfinale velika nagrada. Fantom moram za podvig od srca čestitati, saj je treba vedeti, da jih polovica hodi v redne službe. Zato ni enostavno v dveh dneh po službi odigrati še dve naporni tekmi. Proti Zlatorogu vnaprej ne izobešamo bele zastave in si bomo tudi v polfinalu prizadevali, da pridemo do še enega presenečenja,« pred dvobojem z Zlatorogom sporoča trener Lastovke Andrej Žakelj. Nekdanji košarkar bo imel v rokavu aduta, saj je pred letošnjo sezono pri Olimpiji opravljal vlogo pomočnika Aleša Pipana, v letu in pol v Stožicah pa verjetno dodobra spoznal Celjanove trenerske skrivnosti. »Čeprav smo izločili Olimpijo, ostajamo trdno na tleh. Proti Lastovki moramo ponoviti torkovo in sredino predstavo,« je jasen Aleš Pipan, ki je v sredo v Tivoliju dobil osebno zadoščenje.

Vsaj na papirju zanimivejši obračun se obeta med Tajfunom in Krko. Šentjurčani so jo v lanski in letošnji sezoni Novomeščanom večkrat zagodli. Dolenjsko moštvo so izločili v polfinalu lige Telemach, ga nato premagali še v superpokalnem dvoboju, uspešnejši so bili tudi na prvi tekmi lige ABA v Celju. Na zadnjih petih medsebojnih tekmah je bila tako Krka uspešna le v zadnjem poskusu v Novem mestu, ko je po podaljšku zmagala v 16. krogu lige ABA. »Pokal igraš, da ga osvojiš,« je samozavesten trener Tajfuna Dejan Mihevc, ki v letošnji sezoni zaradi poškodbe kolena ne bo mogel več računati na Emirja Zimića, medtem ko tudi strateg Krke Vladimir Anzulović, ki bo zaradi zdravstvenih težav pogrešal Stefana Sinovca, ne skriva, da njegovo moštvo zanima le tretji zaporedni naslov pokalnih prvakov.