Ne bojte se! Družinski člani vas ne bodo gledali postrani, češ da ste se polenili in v želji po spremembi podlegli televizijskim oglasom. Zagotovo bodo ponosno opazovali vašo vnemo za kuhinjskim pultom in se veselili več prostega časa z vami. Ne verjamete? Mali kuhinjski pomočniki, robotki, bodo poskrbeli, da bo vsakodnevna priprava obrokov hitrejša, bolj preprosta in bolj prijetna.

Ko se priprava hrane spremeni v doživetje

Stresni delovnik nam žal ne dovoljuje, da bi si lahko za kuho vsak dan vzeli dovolj časa, se s kuharskimi izzivi spopadli s partnerjem ali otroki, se vmes pogovorili o poteku dneva in se celo skupaj poveselili. Resničnost je precej drugačna, a vendar obstajajo rešitve. Si predstavljate, kako priročno in elegantno bi bilo ob sebi imeti vselej ustrežljivega kuhinjskega mojstra, ki bi vam pomagal pri pripravi sladic, sestavinah za zdravo prehrano ali smutijev? Mojstra, ki bi namesto vas v zgolj nekaj sekundah sesekljal sveža zelišča, zdrobil led, zmlel moko ali meso? »Kuhinjski roboti nam omogočijo hitrejšo in bolj preprosto pripravo hrane ter nas pogosto popeljejo v svet okusov, ki jih brez njih nikoli ne bi odkrivali,« zagotavlja vodja prodaje pri podjetju ETIS, d. o. o., Tanja Resnik.

Tudi za najmlajše

Glavna odlika kuhinjskih robotov je po besedah sogovornice je razbremenitev pri pripravi hrane: »Priprava hrane je bistveno hitrejša, enostavnejša in prijetnejša. Možno je opraviti več postopkov hkrati. Kuhinjske robote lahko uporabljajo tudi otroci, uporaba je namreč varna in preprosta, pa seveda tudi vsi drugi. »Kot najbolj priljubljeni in prodajani blagovni znamki kuhinjskih robotov Tanja Resnik izpostavi Bosch in Kenwood, predvsem zaradi možnosti dokupovanja najrazličnejših pripomočkov za pripravo hrane, ki dopolnjujejo osnovni aparat (npr. posoda za izdelavo domačega sladoleda, nastavki za mletje orehov, izdelavo testenin, pripravo smutijev itn.).

Pa slovenski kupci pri nakupu znamo kakovost postaviti pred ceno? »Slovenci ob nakupu sledimo bodisi sebi in svojim izkušnjam bodisi priporočilu znancev ter medijev, ki promovirajo zdrav način prehranjevanja. V tem zadnjem primeru je kakovost pogosto pred ceno, največkrat pa so nakupi splet kompromisov,« odgovarja Resnikova.

Od 60 do 1500 evrov

In kdo so kupci kuhinjskih robotov? »Najbolj preprost in pravilen odgovor je: vsi, ki radi kuhajo, in tisti, ki to morajo. Poleg starejših gospodinj in mladih mam so kupci tudi moški, ki jih kuharsko ustvarjanje sprošča, ter mnogi drugi, ki se zavedajo pomena priprave in uživanja zdrave hrane,« ugotavlja sogovornica.

Ali moramo imeti za to, da si omislimo kuhinjskega robota, res posebno debelo denarnico? Ne, zagotavljajo zadovoljni prijatelji vsestranskih pomočnikov v kuhinji. Cenovni razponi kuhinjskih robotov se namreč gibajo od 60 pa vse do 1500 evrov. Ne le popolni dizajni in široka paleta barv, novejše in zmogljivejše aparate odlikujejo tudi najzmogljivejši motorji, samodejno zaznavanje popolne konsistence kreme in jajčnih beljakov, samodejno ustavljanje metlice za stepanje, nastavki za izdelovanje svežega mletega mesa, okusnega pesta in domačega sladoleda ter še vrsta drugih dobrodošlih prednosti, s katerimi boste zagotovo očarali svoje jedce.