V Brestanici je vse nared za začetek gradnje novega, 35 milijonov evrov vrednega plinskega bloka. V termoelektrarni bodo z novo pridobitvijo, ki bo predvidoma začela obratovati maja 2018, še izboljšali zanesljivost pri zagotavljanju tako imenovane terciarne regulacije oskrbe z električno energijo. Ta je pomembna predvsem v primeru načrtovanih in nenačrtovanih izpadov oskrbe z električno energijo, s tem pa bodo še naprej ostali zanesljiv rezervni vir napajanja za nujno lastno rabo te energije v Nuklearni elektrarni Krško.

Za dobavitelja glavne tehnološke opreme nadomestnega plinskega agregata so izbrali Konzorcij Stenmark, ki ga sestavljata podjetji Siemens Slovenija in Siemens Švedska, za izvedbo gradbenih del pa so v torek podpisali pogodbo z novomeško družbo CGP. »Pot do imena konzorcija ni bila težka. Švedski smučarski šampion Ingemar Stenmark je s tem, da je vozil na Elanovih smučeh, že pred desetletji učinkovito povezal Slovenijo in Švedsko,« je izbiro imena konzorcija včeraj komentiral vodja projekta Jure Colarič.

Zamenjali bodo tri agregate

Z novim plinskim blokom nazivne moči 53 megavatov bodo v Brestanici zamenjali tri obstoječe 23-megavatne plinske agregate, ki obratujejo že od leta 1975. »Čeprav obstoječe turbine redno in strokovno vzdržujemo, enostavno ne ustrezajo več okoljskim standardom in le vprašanje časa je, kdaj bi jih zaradi tega morali ustaviti,« je odločitev o novogradnji pojasnil direktor brestaniške elektrarne Tomislav Malgaj.

Del glavne tehnološke opreme predstavlja tudi dizelski električni agregat, ki bo omogočal zagon plinske turbine v breznapetostnem stanju. Nova turbina bo imela bistveno višji izkoristek od starih, zaradi česar bo občasno lahko obratovala tudi v komercialne namene. Ob gradnji novega bloka bodo pripravili vse potrebno za namestitev še ene turbine, kar bi se v skladu s potrebami in novo energetsko strategijo Slovenije lahko zgodilo že čez tri leta. Čeprav bodo morali tudi za to turbino objaviti javni razpis, si želijo istega ponudnika.

Brestaniški energetiki sicer sodijo v skupino Gen energija, pogodbo o oskrbi pa imajo sklenjeno z Elesom. Glavna značilnost te rezervne elektrarne je, da od prejema signala za zagon turbina polno moč obratovanja doseže v vsega 13 minutah. »Pomembno je še povedati, da je v teh 35 milijonih evrov naložbe, pri kateri vrednost Siemensovega dela znaša 17,5 milijona, vključeno vse: od izgradnje, transporta in dobave opreme do montaže in testiranj. Ne želimo si namreč zgodb o nepredvideni rasti stroškov med gradnjo, kakršnim smo bili v Sloveniji že večkrat priča,« še pove Colarič. Dobri dve tretjini omenjenega zneska bodo v TE Brestanica zagotovili z lastnimi sredstvi, preostalih 30 odstotkov pa s pomočjo posojila.