»Veseli me, da ljudje mislijo, da je Kamnik najprijaznejša občina,« je po objavi rezultatov celoletne ankete revije Eko dežela, v kateri so bralci ocenjevali zadovoljstvo z življenjem v svoji občini, dejal kamniški župan Marjan Šarec. Izkazalo se je namreč, da so za najprijaznejšo občino izbrali Kamnik, za drugo najprijaznejšo občino Ljubljano, na tretjem mestu pa so pristale Domžale – kar je po svoje dokazalo tudi, da je bolj ali manj prijetno živeti predvsem v Osrednjeslovenski regiji.

»Rezultat me je presenetil in razveselil. Po drugi strani pa se že dlje trudimo izboljšati kvaliteto bivanja, kar je bilo včasih tu v Kamniku vprašljivo. Gre pa za področje, ki ljudi najbolj zadeva,« je rezultate še komentiral Šarec. Občani so prijaznost bivanja v svoji občini ocenjevali na podlagi več kazalnikov, med drugim so ocenjevali možnosti za športne in druge sprostitvene aktivnosti, turistično ponudbo, skrb za mlade, za mlade družine in za starejše občane. Ocenjevali so zadovoljstvo z dostopnostjo storitev, tako do zdravnika, šole, vrtca in trgovin kot možnosti za zaposlitev. Ocenili so tudi čistočo, okolje in občutek varnosti, se dotaknili stanovanjske politike, cestne infrastrukture in komunalnih storitev, na koncu pa izpostavili še najopaznejše projekte in dobre prakse.

Še nedavno živeli ob sodu smodnika

Kamnik si je za vse našteto prislužil prav dobro oceno na lestvici od ena do pet. Skoraj s popolno petico so občani ocenili občutek varnosti, najslabše pa možnosti za zaposlitev. Da Kamničanom občutek varnosti veliko pomeni, ni presenečenje, saj so ob »smodnišnici« in še zlasti po opustitvi njene proizvodnje živeli zelo blizu (zapuščenega) soda smodnika, ki bi ga lahko vrgla v zrak bodisi strela bodisi nepridipravi, ki so se za ograjo z bodečo žico pogosto prikradli nepovabljeni. A je zdaj to preteklost, saj je Slovenski vojski uspelo nedavno z območja odpeljati in primerno uskladiščiti vsa nevarna eksplozivna sredstva, tako smodnik kot velike količine kemikalij. Žal pa so preteklost tudi svetli dnevi industrijskega razcveta, ko so poleg smodnišnice na stotine delovnih mest občanom ponujali tudi v Titanu, Alpremu, Utoku, Svilanitu, Stolu, Svitu...

Med znanilci sprememb na bolje so tako danes Kamničani izpostavili predvsem novo OŠ Toma Brejca, projekt kanalizacije, ki še poteka, veliko pohval pa namenili tudi oživitvi mestnega jedra, ureditvi sprehajalnih poti in še posebno sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici.

»Rezultat ankete jemljemo kot spodbudo za naprej, nikakor pa ne mislimo, da je vse urejeno,« je v odgovoru na vprašanje, kaj so morda ocenjevalci spregledali, na kratko zapisala vodja županovega kabineta Janja Zorman Macura in dodala, da če bi bilo vse urejeno, jih ljudje ne bi potrebovali. »Že iz samih rezultatov je razvidno, s čim so občani zadovoljni in s čim ne. Rezultat pa je povprečje vseh parametrov,« je še zapisala. Župan Šarec pa je v svojem komentarju na spletu poudaril še, da je rezultat spodbuda in odgovornost za naprej. »Veliko je še treba postoriti in verjamem, da bomo, če bomo šli tako naprej, še veliko dosegli, kljub znižanju povprečnine.« 

Domžalčani skrbijo za mlado in staro

Nadaljevanje kamniških kolesarskih in sprehajalnih poti ob Kamniški Bistrici je prepričalo tudi Domžalčane, ki so med dobrimi praksami največkrat izpostavili prav te steze, ki vodijo ob reki in do Volčjega Potoka. Prepričala jih je tudi družabna tržnica, s svojim delom pa medgeneracijski center MGC Bistrica. V mestu so najbolj zadovoljni s skrbjo za mlade, mlade družine in starejše, najslabše pa so se tudi v nekdaj gospodarsko najbolj razviti občini, ki je slovela zlasti po uspešni obrti, danes odrezale možnosti za zaposlitev. »Priznanja smo veseli in smo nanj ponosni. Z našim sloganom »prostor zadovoljnih ljudi« in politiko, ki stoji za tem, se trudimo Domžale spremeniti v občino, kjer bodo občani radi preživljali svoj prosti čas,« so zapisali v uradu domžalskega župana ter pristavili, da so si priznanje zaslužili s trdim dolgotrajnim delom, saj zagotoviti varen in udoben prostor ni projekt za eno leto, marveč več desetletij.