Nekdanjega direktorja državne Agencije za pošto in telekomunikacije (Apek) Tomaža Simoniča, nekdanjega lastnika Tušmobila Mirka Tuša, nekdanjega komercialnega direktorja v Tušu Gorazda Lukmana in Mihe Vodopivca, vodje družbe Vopex iz Postojne, tudi včeraj ni bilo na sodišče. Ker so obtožnici ugovarjali, se šteje, da krivde ne priznavajo, njihovi odvetniki pa so včeraj predlagali, naj sodišče izloči vse dokaze o telefonski komunikaciji med Simoničem in preostalimi, saj naj bi bili pridobljeni nezakonito.

Podkupovanje – v zameno za frekvenco stanovanje

In kaj jim očita obtožnica? Nekdanji direktor Apeka Tomaž Simonič naj bi leta 2006 zlorabil uradni položaj pri podelitvi koncesij za uporabo GSM-frekvenc, dve leti pozneje pa tudi pri dodelitvi brezplačne koncesije za uporabo UMTS-frekvenc, v zameno naj bi v obliki stanovanja prejel podkupnino. Tušmobilu (danes je del Telemacha, Telemach Mobil) in Mirku Tušu tožilec Boštjan Valenčič očita dajanje podkupnine.

Lukman naj bi bil lastnik GM Investa, prek katerega naj bi Tuš hišo v Piranu prenesel na Simoniča, Miha Vodopivec pa naj bi sodeloval pri prikrivanju sporneg a dejanja. Državno tožilstvo je obtožnico vložilo tudi proti Tušmobilu, zdaj Telemach Mobilu.

Vendar obramba obtožbi ugovarja in zdaj tudi zahteva, da se iz dokazov izloči analiza telefonskih komunikacij, ker da naj bi bili ti dokazi pridobljeni nezakonito. Pogovore so po mnenju obrambe preiskovalni organi prestregli v neki drugi zadevi, ko so leta 2009 izvajali prikrite ukrepe zoper Simoniča, vanje pa so se ujeli soobdolženi.

Tožilec: Zadeva je bila kasneje razdeljena na dva dela

Tušev zagovornik Emil Zakonjšek je prepričan, da je tožilstvo poseglo v pravico do komunikacijske zasebnosti, zato je treba te dokaze izločiti iz postopka. Pritrdili so mu tudi drugi zagovorniki. Lukmanov zagovornik Mitja Jelenič Novak je poudaril, da se odredba sodišča nikjer ne nanaša ne na Lukmana ne na očitke iz obtožnice. Po njegovih besedah je tudi odredba nezakonita, »saj je vključevala nadzor telefonske komunikacije Simoniča z neomejenim krogom ljudi«.

Pooblaščenka pravne osebe Telemacha Martina Žaucar Hrovatin je šla še dlje in tožilcu očitala kršitev ustave. »Gre za zlorabo procesnih pravic policije in tožilstva, kar kaže na poskus iznajdljivosti, ki pa nima podlage. Ali je torej dopustno uporabljati dokaze, ki se ne dotikajo materije tega kazenskega postopka? Odgovor je ne,« je poudarila Žaucar-Hrovatinova. Razlagi o »neomejenem krogu ljudi«, ki jo je omenil Novak Jelenič, pa je dodala še časovno omejitev. Po njeni razlagi tožilstvo ne more v tem kazenskem postopku uporabiti dokazov, ki so jih pridobili zaradi suma drugih kaznivih dejanj.

Nasprotno pa je menil tožilec Boštjan Valenčič, ki je dejal, da so se preiskave začele na podlagi anonimne ovadbe zoper Simončiča zaradi več sumov kaznivih dejanj, zadevo pa je vodil en kriminalist. »Opravljena je bila le ena hišna preiskava, zadeva pa je bila kasneje razdeljena na dva dela,« je dejal. Zadeve včeraj niso končali, predobravnavni narok se bo nadaljeval v prihodnjih tednih.