Skupina znanstvenikov z Univerze Parana v Braziliji je potrdila, da so v možganih dveh otrok, ki sta zaradi mikrocefalije umrla 48 ur po rojstvu, našli virus zika. Že pred časom so isti raziskovalci potrdili virus v amniotski tekočini dveh nosečih žensk in vzbudili preplah, ali obstaja povezava med virusom in otroki, ki so se rodili s poškodovanimi možgani in zelo majhnimi glavami.

Vzorce so raziskovalci prejeli iz fundacije Oswalda Cruza in so enaki vzorci, kot so jih poslali na preiskave v ameriški Center za preprečevanje bolezni (CDC).

Raziskovalci CDC so testirali vzorce plodov dveh nosečnosti, ki sta se končali s splavom, in dveh novorojenčkov z mikrocefalijo, ki sta umrla kmalu po rojstvu. Vsi štirje primeri so bili iz Brazilije in so bili pozitivni na okužbo z virusom zika, kar kaže na to, da so se otroci okužili med nosečnostjo. Iz CDC so 10. februarja sporočili, da so potrdili virus zika v možganih obeh rojenih otrok in v placentah dveh žensk, ki sta splavili. Analize genetskega sekvenciranja so pokazale, da gre pri vseh štirih primerih za okužbo z enakim sevom virusa zika, ki trenutno kroži v Braziliji. Vse štiri matere so tudi povedale, da so med nosečnostjo prestale neko bolezen z visoko temperaturo in kožnimi izpuščaji.

Tom Frieden, direktor ameriškega Centra za nadzor bolezni, je 10. februarja politikom v ameriškem kongresu poročal, da so njihovi raziskovalci potrdili možno povezavo med okužbo z virusom zika in encefalijo. »To je najmočnejši dokaz do sedaj, da zika povzroča mikrocefalijo,« je povedal. Pojasnil je še, da te ugotovitve kljub temu niso dokončni dokaz, da virus povzroča mikrocefalijo, in bo za dokončno potrditev te povezave treba opraviti še mnogo raziskav, predvsem o drugih dejavnikih, ki bi lahko bili vpleteni pri okužbi oziroma razvoju mikrocefalije.

To je bilo le nekaj ur pred tem, ko so v znanstveni reviji New England Journal of Medicine objavili članek o podobnem odkritju slovenskih znanstvenikov, in le dan pred tem, ko so ti odkritje predstavili na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Virus so potrdili v možganski skorji plodu po umetni prekinitvi nosečnosti. Mati se je nekaj mesecev pred tem zadrževala v Braziliji in konec prvega trimesečja nosečnosti prebolela neko bolezen z vročino in kožnimi izpuščaji; to so sprva opredelili za virozo, saj tedaj možna povezava o okužbi z virusom zika in mikrocefalijo še ni bila znana.

Sredi januarja so pri CDC potrdili virus zika pri dojenčku z mikrocefalijo, ki se je rodil na Havajih. Mati se je z virusom najverjetneje okužila v Braziliji maja lani, okužba pa se je prenesla tudi na plod.

O povezavi med virusom zika in mikrocefalijo je še nekaj poročil. Tako so na primer brazilski znanstveniki analizirali spinalno tekočino 12 otrok z mikrocefalijo, pri vseh so ugotovili prisotnost virusa zika. Vsi so se rodili materam, ki so med nosečnostjo najverjetneje prebolele okužbo z virusom zika. Raziskovalci so pojasnili, da to ni bila znanstvena študija, a ugotovitve kljub temu nakazujejo na povezavo med virusom zika in mikrocefalijo.