Future Architecture je prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, ki jo finančno podpira Evropska komisija, Muzej za arhitekturo in oblikovanje pa je njen predlagatelj in koordinator. Namenjena je predstavljanju idej o prihodnosti mest in arhitekture. Uvaja in slavi inovacije, eksperimentiranje in ideje generacije, ki bo oblikovala arhitekturo in gradnjo mest Evrope v prihajajočih letih. Spodbuja evropsko inovativnost, arhitekturo, kulturo, znanje in socialni kapital preko enotne skupne platforme.

Odprta vrata še ne uveljavljeni generaciji ustvarjalcev

Namen platforme je odpreti festivale in muzeje za novo, še ne uveljavljeno generacijo ustvarjalcev in oblikovati vseevropski program dogodkov, na katerih bo najširša javnost lahko spoznala sveže ideje za prihodnost mest in arhitekture. Avtorji najboljših idej iz štirinajstih držav, ki so jih med 291 prispelimi koncepti izbrali partnerji platforme in splošna javnost bodo na konferenci s partnerji začeli ustvarjati program razstav, konferenc, predavanj, delavnic in knjige, ki bo nastala ob koncu projekta. Poleg slovenskih predstavnikov Miloša Kosca, Tomaža Pipana in Anje Humljan bodo na uvodni konferenci v Ljubljani sodelovali še avtorji iz Indije, Velike Britanije, Italije, Nizozemske, Turčije, Čila, Srbije, Nemčije, Avstrije, Švice, Francije, Švedske in Portugalske.

Gostje konference v Ljubljani priznani premišljevalci prihodnosti

Na konferenci bodo nastopili tudi mednarodno priznani premišljevalci prihodnosti, kot sta neodvisni urbanist in futurist Liam Young ter strokovnjak na področju razvoja kreativnosti Jonathan Howard. Srečanje bo prva dva dni, torej v četrtek, 18., in v petek, 19. februarja, ko bodo na sporedu predavanja in predstavitve, odprto za javnost, udeležba pa je brezplačna. Zaradi omejenega števila sedežev pa je udeležbo treba prijaviti na naslov infobio@mao.si. Po konferenci v Ljubljani se bo v okviru platforme po vsej Evropi začel javni arhitekturni program, ki se bo začel s predavanji v Oris House of Architecture v Zagrebu in se končal oktobra z razstavo na lizbonskem Trienalu arhitekture.

Več informacij najdete na www.futurearchitectureplatform.org in www.mao.si.