Pred garažo želiva klančino zravnati in izdelati nadstrešek za parkiran avto. Nad klančino je okno, ki ga nameravava zazidati, trava na vrtu in dovoz na klančino pa nista v istem nivoju. Na vrtu bi želela imeti zunanji kamin, mislim, da bi lahko bil pod nadstreškom. Pokrita terasa na zahodni strani bi verjetno potrebovala kakšno zaščito proti soncu (drevo ali tendo). V upanju, da nam bo vaša strokovna sodelavka pripravljena svetovati, vas lepo pozdravljam in vam želim veliko poslovnih uspehov.  Irena Babič

Odgovor:

Bralka pri ureditvi atrijskega vrta želi senco na terasi. Atrijska hiša je orientirana tako, da ima teraso na jugozahodni strani, kar je v hladnejših in vetrovnih dneh prijetno, že spomladi in posebno v poletni vročini pa je potrebno senčenje, če želimo uporabljati teraso. Nad teraso je že nekaj pokritega prostora in nadstrešek nad teraso ni potreben, na zahodni strani hiše sta tudi dve večji okni, zato je treba senčiti tako, da ne izgubljamo svetlobe v bivalnih prostorih.

Senčenje terase lahko zagotovimo na več načinov

- Posadimo listopadna drevesa, ki nam bodo v vročini dajala senco. Primerna krošnja, ki osenči teraso, običajno zraste šele čez nekaj let, potrebovali pa bi vsaj dve drevesi na južni in zahodni strani terase.

- Naredimo pergolo, senčnico in si jo obsadimo z vzpenjavkami, ki senčijo teraso v času vegetacije.

- Tretji primer so senčila, ki jih odpremo po potrebi. To so horizontalna ali vertikalna senčila, ki so lahko platnena ali lesena.

- Ločen kotiček, senčna terasa, v tem primeru bi ob nadstrešku za avto in lopi dobili prostor v senci, ko je na terasi sonce.

Poleti je treba senčiti tako z južne kot z zahodne smeri, zato je treba izbrati ustrezen način, ki se tudi najbolj približa željam uporabnika. Predstavljene so slike ureditve s pergolo in premičnim vertikalnim senčilom.

Kako uživati na vrtu?

Nekateri uživajo, ko ležijo v udobnem naslanjaču v senci in berejo dobro knjigo, drugi takrat, ko urejajo vrt in gojijo zelenjavo, tretji ob pripravljanju hrane na vrtu, zato je treba urediti vrt glede na potrebe uporabnikov. Pomembno je tudi ustvariti občutek varnega vzdušja in oblikovati lepe poglede iz notranjih prostorov.

Kam postaviti kamin v vrtu?

Grajen kamin je manjši objekt z dimnikom, zato je dobro vedeti, kolikokrat na leto ga nameravate uporabljali. Če je to le nekajkrat na leto, se je smiselno odločiti se le za prenosni žar, ki ga pospravimo, ko ga ne uporabljamo. Če pa želimo večji kamin na drva kot del letne kuhinje, predlagam lokacijo ob južni strani hiše.

Nadstrešek za avto in izravnava klančine

Poleg nadstreška za avto je treba razmišljati, kam spraviti kosilnico, kolo, vrtno orodje, ker smo zaprli uvoz v klet, zato je ob nadstrešku predvidena lopa za orodje in opremo. Z nadstreškom dobimo osenčen prostor na severni strani ravno ob največji vročini, zato ga lahko uporabimo tudi kot sečno teraso.

Svetuje: Helena Majcen Kričaj, univ. dipl. inž. kraj. arh.