Ker je naša starejša hiša majhna, poleg tega pa še nepravokotnih oblik, je edina rešitev, da naredimo dnevno sobo pod poševno streho. Ta prostor, imenujmo ga kar mansarda, bi naredili oziroma uredili z mavčnimi ploščami. Ker smo dobršen del našega življenja preživeli v majhnih prostorih, smo se odločili, da bo vseboval veliko sedežno garnituro, velik televizor, led razsvetljavo in vso drugo potrebno opremo, od silne želje pa ne vemo, kje začeti. V mansardnem prostoru je novo samo strešno okno Velux (80 x 140 cm), vidne bodo tudi nosilne škarje slemena, katerih povezovalna gred je meter od tal; višina do slemena je 300 centimetrov, pri straneh pa 125 centimetrov. V priponki so podane še druge podrobnosti. Za kakršen koli namig vam bomo neizmerno hvaležni. Rado Usicco

Odgovor:

Predstavljava vam eno od rešitev, kako urediti zanimiv prostor v mansardi, ki je sam po sebi precej pester in ima veliko »kotičkov«. Večjo sedežno garnituro sva umestila ob nizko steno pod strešino s strešnim oknom. Za več svetlobe sva dodala še eno strešno okno. Od sedežni garnituri je predviden prostor za počivalnik za branje in prostostoječo svetilko. Pod strešnimi škarjami predlagava umestitev nizkega regala, nad škarje pa odprte knjižne police, ki naj bodo osvetljene s posredno led svetlobo.

Če je možno izrabiti dimnik ob slemenu, bi se na tem mestu podala kaminska peč, ki bi imela poleg ogrevanja predvsem ambientalno vrednost. Zraven sva si zamislila zanimivo moderno stojalo za drva iz debele pločevine, zvite v krog. Takšni močni elementi v prostoru bodo poskrbeli za dinamiko in moderno noto interjerja.

Ob vhodu v prostor je postavljena televizor z velikim zaslonom. Zaradi praktičnosti je na omarici s kolesi in ga je možno premikati. Ograja stopnišča naj bo steklena oziroma transparentna, da ne bo zapirala pogledov in bo mansardni prostor vizualno bolj odprt. S tako rešitvijo bo nova dnevna soba precej prostorna in funkcionalna. Z modernim pohištvom, vidno strešno konstrukcijo, uporabo reliefnih obložnih elementov in njihovo indirektno osvetlitvijo bo moderni ambientalni učinek še toliko večji. Želiva vam veliko veselja pri opremljanju.

Gregor Vernik, mag. inž. arh., Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti