Od 16. do 19. februarja se na 36.000 kvadratnih metrov površin berlinskega sejmišča predstavlja petsto razstavljavcev iz sedemnajstih držav, ki prikazujejo najnovejše gradbene materiale za strehe, zidove in fasade, sisteme za suhomontažno gradnjo, sanitarne, ogrevalne in prezračevalne naprave ter sisteme za novogradnje in prenovo starejših zgradb. Arhitekti, projektanti, obrtniki in lastniki objektov lahko na sejmu vidijo rešitve za trajnostno, energijsko učinkovito in okolju prijazno gradnjo in obnovo.

Hitra, poceni in trajnostna gradnja

Letošnji Bautec se osredotoča na pametne sisteme za energijsko varčne zunanje zidove, še posebno pozornost pa namenja stanovanjski gradnji. Zato je na ogled posebna razstava pod imenom Stanovanjska gradnja: poceni – hitro – trajnostno. V Nemčiji, ki se na račun priseljencev sooča z nenehno rastjo števila prebivalstva, bodo morali zgraditi okoli 140.000 stanovanj na leto, da jih bodo lahko namestili. Če hočejo doseči ta cilj, potrebujejo sodobne urbane razvojne zasnove in primerno arhitekturo. Odgovor so standardizirane modularne enote, ki pa morajo biti tako kakovostno zgrajene, da bodo uporabne tudi po petdesetih letih.

Nove rešitve za razvoj urbanega okolja

Gradbeni strokovnjaki, zbrani na sejmu Bautec, so si enotni, da v današnjih časih ni več mogoče razmišljati zgolj o individualnih projektih. Če želijo zadostiti potrebam večjega dela trga, je treba najti rešitve, ki jih je mogoče vedno znova uporabiti ter tako privarčevati čas in denar. Zato so dobrodošle ustvarjalne in izvirne ideje za omejeno družbeno okolje, gradnjo na praznih prostorih in preobrazbo streh. Prizadevanja za ureditev urbanega okolja vključujejo ustvarjanje novih mestnih četrti in v njihovem okviru mestnih vrtov, otroških igrišč in površin za rekreacijo – kot rešitev za okolju prijaznejšo »zeleno« družbo.

Naravni in obnovljivi materiali

Sejem Bautec namenja pozornost tudi uporabi lesa in obnovljivih naravnih materialov za gradnjo individualnih in industrijskih objektov, notranje konstrukcije, strehe in prenovo podstrešij kot tudi za energijsko učinkovito obnovo že zgrajenih stavb. Hortikultura in urejanje okolice se v Berlinu predstavljata na posebni razstavi Zelena gradnja Berlin. Razstavljavci na svojih sejemskih prostorih razstavljajo rešitve za zelene in rekreacijske površine ob hišah, zaščito pred soncem, sisteme za gradnjo dovoznih poti in vrtne steze, vrtne vodnjake ter sisteme za namakanje.