Načrti finančnega ministra Dušana Mramorja, da bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ostala lastnica terjatev do Save in njenih obveznic, so spodleteli.

Potem ko je vlada na svoji seji konec januarja odločila, da bo morala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesti terjatve do Save na Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalsko družbo (Kad), je imel Mramor pred četrtkovo sejo vlade nove načrte: razveljaviti je želel že sprejete vladne sklepe, kar bi pomenilo, da bi slaba banka ostala lastnica Savinih terjatev. Po zatrjevanju naših virov je Mramor pred sejo o svojih načrtih seznanil predsednika vlade Mira Cerarja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Toda ker naj bi predlogu oba, še posebno Počivalšek, nasprotovala, gradivo o razveljavitvi že sprejetih sklepov sploh ni bilo uvrščeno na vladno sejo.

Na finančnem ministrstvu pojasnjujejo, da vladi niso predlagali nobenega gradiva, ki bi se nanašalo na spremembo sklepa o prenosu terjatev do Save na SDH in Kad. »Ocenjevali smo nekatera dodatna tveganja, ki lahko nastanejo s prenosom terjatev med državnimi institucijami v času postopka prisilne poravnave. Ta tveganja pa bodo lahko podlaga za spremembo sklepov,« so povedali na finančnem ministrstvu in tako posredno potrdili, da jim zamisel, da bi terjatve spet dobila slaba banka, ni tuja. V slabi banki do zdaj še niso poskrbeli za prenos terjatev na SDH, čeprav so od vladnega sklepa minili skoraj trije tedni.

Sanacijski načrt Save, ki naj bi ga po pričakovanjih vlade podprla večina upnikov, mora biti sodišču posredovan do danes. Po naših informacijah pa naj bi luksemburški sklad York Global Finance Offshore BHD, ki je lani odkupil terjatve do Save od banke Unicredit, Gorenjske banke in Raiffeisen Bank, to storil že v petek. Načrt finančnega prestrukturiranja naj bi bil tudi že usklajen z upniškim odborom. Prvotni rok za pripravo sanacijskega načrta se je sicer iztekel v prvi polovici lanskega decembra, vendar ga je sodišče na zahtevo upnikov podaljšalo.

Konverzija terjatev v kapital in odprodaja naložb

Po načrtu bodo terjatve do DUTB, ki bodo v postopku prisilne poravnave spremenjene v osnovni kapital kapital Save, odplačno prenesene na SDH in Kad, so povedali na finančnem ministrstvu. Iz tega lahko sklepamo, da bo velik del terjatev konvertiran v osnovni kapital Save. Del načrta naj bi predvideval še odprodajo neturističnih naložb, med drugim delnic Gorenjske banke.

DUTB mora terjatve do Save prenesti na SDH in Kad po vrednostih, po katerih jih je slaba banka prejela v okviru postopka izvajanja ukrepov za krepitev stabilnosti bank. Če je bila knjigovodska vrednost na 30. junij 2015 višja od prenesenih vrednosti, se bo upoštevala ta vrednost, zvišana za stroške financiranja za čas lastništva v višini 4,2 odstotka. Kot je po seji vlade pred dobrima dvema tednoma pojasnil Počivalšek, je znašala prenosna vrednost terjatev (prenesenih z 61-odstotnim diskontom) 40,7 milijona evrov, obveznic, ki so bile prenesene z 90-odstotnim diskontom, pa dober milijon evrov.

Za prenos terjatev se je vlada v prvi vrsti odločila, ker je Sava prek njene hčerinske družbe Sava turizem pomembna lastnica slovenskih hotelskih in zdraviliških zmogljivosti. Na podlagi finančnih zavarovanj in lastniških deležev pa ima tudi pomembna upravljalska upravičenja v Hotelih Bernardin in Istrabenz Turizmu. Poleg tega strategija upravljanja kapitalskih naložb države Savo, zaradi vpetosti v turizem, opredeljuje kot pomembno naložbo.

Višje sodišče v Ljubljani je sicer pred dnevi razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča o zavrnitvi zahteve DUTB za prevzem vodenja poslov Save. Takšno odločitev je prvostopenjsko sodišče sprejelo, ker so preostali upniki, ki so vložili predlog za prisilno poravnavo Save – Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, banka Unicredit (njeno terjatev je odkupil York), Pokojninska družba A, Skupna in Skupna pokojninska družba – zahtevi DUTB nasprotovali.

To je bil tudi razlog, da je prvostopenjsko sodišče predlog DUTB, ne da bi ga vsebinsko obravnavalo, zavrglo. Toda po mnenju višjega sodišča lahko sodišče za vodenje poslov pooblasti tudi upnike, ki so skupaj lastniki več 20 odstotkov finančnih obveznosti dolžnika (takšen status DUTB pri Savi ima), podobno kot lahko lastniki 20 odstotkov finančnih terjatev vložijo predlog za prisilno poravnavo posamezne družbe. Zato bo moralo prvostopenjsko sodišče v ponovljenem postopku predlog DUTB za prenos pooblastila za prevzem vodenja poslov Save vsebinsko obravnavati. Kar pa najbrž ne bo imelo nobenega vpliva, če bodo terjatve prenesene na SDH.

Sebastjan Morozov