Našo bralko z Obale bi po obisku v bližnji lekarni skoraj poslali domov z napačnimi zdravili. Namesto tistih, ki ji jih je predpisala družinska zdravnica, so ji pripravili zdravila za ginekološke težave. Farmacevtka ji je prijazno pojasnila, da so ji pač predpisali prav takšna. »Ko sem zdravstveni dom opozorila na pomoto, so se mi opravičili. Pojasnili so, da naj bi šlo za zdravila za pacientko z enakim imenom in priimkom,« je pojasnila.

Naša sogovornica (njene podatke hranimo v uredništvu) pravi, da se ni zgodilo nič hudega in da so pomoto takoj razjasnili. Vseeno pa se sprašuje, ali je pri novem e-receptu, ki je ambulante povezal z lekarnami, dovolj poskrbljeno za varovalke, da bolnik res dobi prava zdravila. Navsezadnje bi lahko bilo nevarno, da bi posameznik, ki ne bi opazil tovrstne pomote, nevede jemal zdravila nekoga drugega.

Zdravstveni dom v interni nadzor

V Zdravstvenem domu Izola zapleta za zdaj ne komentirajo. Sporočili so nam le, da bo direktor Evgenij Komljanec zaradi te napake uvedel interni nadzor.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževičje prepričan, da je bil zaplet posledica človeške napake. »Zdravnik je očitno vzel karton druge bolnice, torej soimenjakinje, in tja vpisoval zdravila za prvo bolnico. Bi bila takšna napaka možna tudi v starem sistemu? Seveda. Bolnica bi v roke dobila napačen recept in prav tako najbrž šele v lekarni ugotovila, da so ji izdali napačna zdravila.« Muževič ob tem opozarja, da se takšna napaka lahko hitro zgodi – še zlasti če je zdravnik utrujen in preobremenjen. »V domu starejših občanov so med 190 varovanci tri gospe z enakim imenom in priimkom in večkrat se mi je že zgodilo, da sem začel vpisovati v napačen karton.«

Sistem e-receptov po njegovih besedah deluje relativno dobro. Največ težav imajo starejši zdravniki, ki informacijske tehnologije in uporabe računalnikov niso tako vešči. »Slišal sem celo, da so nekateri upokojeni zdravniki, ki so pomagali v ambulantah, prav zaradi teh zahtev prenehali delati,« je povedal Muževič. Drugi se znajdejo tako, da pisanje receptov zaupajo medicinski sestri, a se tudi tako povečuje možnost napak, opozarja sogovornik.

Varovalke so, a jih je treba vklopiti

Tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub ocenjuje, da je novi sistem e-receptov za bolnike načeloma varen, do napak pa lahko pride zaradi vpliva »človeškega faktorja«. Da bi zmanjšali možnost zamenjave bolnika, je treba dosledno uporabljati kartice zdravstvenega zavarovanja, svetuje zaposlenim v lekarnah. »Zdravstvena kartica vsakega pacienta je edinstvena. Ročno vtipkavanje imena in priimka bi lahko pripeljalo do pomot.« K temu, da bi pravočasno zaznali morebitne pomote zdravnika oziroma zdravstvenega doma, lahko pripomore pogovor lekarniškega farmacevta z bolnikom.

Lekarne jim doslej niso poročale o primerih zamenjave pacientov, je dodal Golub, so pa naleteli na težave zaradi (pre)široke centralne baze zdravil. V njej je namreč bistveno večji nabor zdravil, kot jih je dejansko na slovenskem trgu. »Zdravnik včasih tako predpiše pakiranje, ki ga ni več na našem trgu ali pa ga sploh nikoli ni bilo. Na primer takšno, v katerem je 20 tablet, v lekarnah pa so le pakiranja po 30 tablet. Nevarnosti za pacienta sicer ni in takšne težave lahko hitro rešijo,« je pojasnil.

Nina Knavs, Barbara Smajila