Tako kot povsod po košarkarski Evropi je tudi v Sloveniji napočil čas za pokalno tekmovanje, ki je po enajstih letih doživelo manjše spremembe. Končni turnir osmih moštev je preteklost, saj bo tokrat v dvorani Tivoli v Ljubljani od petka do nedelje nastopila le elitna četverica. Ta si bo mesto morala izboriti na četrtfinalnih obračunih, ki bodo na sporedu danes in jutri, ko se bodo moštva udarila doma in v gosteh, napredovali pa bodo boljši po skupni razliki v koših.

Žreb četrtfinalnih parov je poskrbel za zanimive obračune, pri čemer bosta manjše pozornosti deležna Hopsi in Lastovka, saj se kluba v ligi Telemach borita za obstanek. Izredno zanimiv dvoboj se obeta med Olimpijo in Zlatorogom. Laščani so na lanskem zaključnem pokalnem turnirju v polfinalu izločili Ljubljančane, potem ko so zaostajali že z 19 točkami razlike. Glavna akterja presenečenja sta bila z 20 točkami Saša Zagorac in s 13 Miha Lapornik, ki zdaj nastopata prav za 19-kratne slovenske pokalne prvake.

Ob tem je zanimivo tudi to, da je bil takratni spodrsljaj usoden za trenerja Aleša Pipana, ki od 9. decembra sedi na klopi Zlatoroga. Od prihoda 56-letnega Celjana Laščani ne poznajo poraza, saj so v ligi Telemach nanizali sedem zaporednih zmag. Poleg tega so zadnjo tekmo v državnem prvenstvu odigrali 6. februarja in tako imeli deset dni priprav na obračuna z zmaji, medtem ko so slednji v tem obdobju gostili Cedevito in gostovali v Kazanu pri Unicsu ter v Sremski Mitrovici pri Megi Leksu. Ker je jasno, da si Pipan kaj slajšega od izločitve nekdanjega kluba, kjer je povsem izgubil nadzor nad slačilnico, ne zna predstavljati, čaka Olimpijine igralce vse prej kot lahko delo.

Pokal Spar, četrtfinale, danes ob 18. uri: Zlatorog – Olimpija, ob 19. uri: Hopsi Polzela – Lastovka, ob 20. uri: Helios – Krka, Šenčur – Tajfun, jutri ob 18. uri: Tajfun – Šenčur, ob 19. uri: Olimpija – Zlatorog, Lastovka – Hopsi Polzela, ob 20. uri: Krka – Helios, polfinala, petek ob 18.15: Helios/Krka – Šenčur/Tajfun, ob 20.30: Zlatorog/Olimpija – Hopsi Polzela/Lastovka, finale, nedelja ob 18. uri.