Zaskrbljenost zaradi poplave poceni kitajskega jekla se v državah EU stopnjuje, zato je evropska komisarkaza trgovino Cecilia Malmström pred dnevi pozvala Kitajsko, naj omeji proizvodnjo jekla.

Izvoz jekla iz Kitajske se je lani povečal za 50 odstotkov, kar je zamajalo globalni, zlasti pa evropski trg. Nekatere države članice EU, med njimi tudi Nemčija in Velika Britanija, so kitajske oblasti pozvale, naj znižajo proizvodnjo, evropska komisija pa je proti Kitajski sprožila protidumpinške ukrepe. Toda predsednik jeklarske družbe Štore Steel Marjan Mačkošek pravi, da so se na povečevanje kitajskega izvoza bistveno hitreje odzvale ZDA.

Protidumpinške dajatve le kaplja v morje

Po opozorilih generalnega direktorja evropskega združenja za jeklarstvo (Eurofer) Axela Eggerta se je izvoz kitajskega jekla, ki vpliva na zapiranje delovnih mest v številnih jeklarskih družbah po Evropi, v zadnjem letu in pol podvojil. »Kitajske proizvodne zmogljivosti jekla skupaj znašajo okoli 400 milijonov ton letno, kar je skoraj trikrat več od evropskega povpraševanja, ki je 155 milijonov ton. Tolikšne zmogljivosti so posledica vztrajne državne intervencije v zadnjih letih,« je dejal Eggert. Nedavno uvedene protidumpinške dajatve za uvoz nekaterih vrst kitajskega jekla na evropsko tržišče (v obliki dodatnih devetodstotnih dajatev) predstavljajo po njegovem mnenju le kapljo v morje obrambe pred poplavo cenenega kitajskega jekla. A če bo EU ravnala pametno, bo po oceni Mačkoška lahko omejila naval kitajskega in ruskega jekla. Zaradi vrednosti rublja je namreč rusko jeklo v zadnjem času postalo izjemno konkurenčno, je dodal Mačkošek.

V podporo pravični trgovini in ohranjanju delovnih mest, nasprotovanju kitajskemu dumpingu na evropskih trgih in podelitvi statusa tržnega gospodarstva Kitajski, na katerega čaka, odkar je bila pred 15 leti sprejeta v Svetovno trgovinsko organizacijo, je Eurofer za danes v Bruslju organiziral pohod. Tega se bo po pričakovanjih poleg delodajalcev in zaposlenih v jeklarstvu udeležilo tudi več tisoč zaposlenih v nekaterih drugih panogah. Iz Kitajske so pred dnevi sicer sporočili, da nameravajo v prihodnjih petih letih proizvodnjo jekla zmanjšati za 150 milijonov ton. A to je še vedno bistveno manj od letnih presežkov svetovne proizvodnje jekla.

Po podatkih svetovnega jeklarskega združenja (World Steel Association) se je proizvodnja jekla na Kitajskem lani zmanjšala za 2,3 odstotka, in sicer na 804 milijone ton. Svetovna proizvodnja jekla se je lani zmanjšala za 2,9 odstotka na 1,6 milijarde ton. Poleg količinskega padca proizvodnje so cene surovin izjemno nizke, zato so tudi bazične cene jekla zelo nizke, so pojasnili v družbi SIJ – Slovenska industrija jekla, ki je v tričetrtinski lasti Rusov.

SIJ povečuje prodajo na kitajskem trgu

Kitajskim jeklarjem se pozna znižanje gospodarske rasti na domačem trgu, zato se zvišujejo proste proizvodne zmogljivosti, ki jih želijo tamkajšnji proizvajalci nadomestiti s povečanim izvozom na druge trge, so opozorili v SIJ. Upoštevajoč dejstvo, da je večina kitajske jeklarske industrije usmerjena v množične segmente (na primer konstrukcijsko jeklo in hladno valjani trakovi), se kitajska konkurenca zahodnim proizvajalcem povečuje v teh segmentih, v katerih pa slovenski jeklarji ne tekmujejo. Kitajska s poceni materialom za množične segmente (nezahtevne aplikacije, nizka dodana vrednost, masovni trgi) nadaljuje povečevanje ponudbe na svetovnih trgih. Toda hkrati uvaža jeklarske izdelke segmenta premium, kjer domačih proizvajalcev ni ali pa ne morejo zagotoviti ustrezne kakovosti. To zlasti velja za zahtevne aplikacije, kjer so tolerance nizke, na primer visokolegirana orodna jekla in zlitine. »Na teh nišnih trgih velja skupina SIJ za enega vodilnih evropskih in svetovnih proizvajalcev,« so povedali v SIJ in dodali, da na kitajskem trgu povečujejo prisotnost.

Kako so poslovali lani, v SIJ niso razkrili. V prvih devetih mesecih leta 2015 je skupina SIJ dosegla 529,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dobrih pet odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2014. Leta 2014 so v skupini SIJ, ki med drugim vključuje Acroni in Metal Ravne, proizvedli 466.835 ton jekla, lani pa je bila proizvodnja okoli deset odstotkov nižja. Po pojasnilih SIJ so bile proizvodne zmogljivosti ves čas polno zasedene. Na zmanjšanje proizvodnje so vplivali enkratni negativni dogodki (izpad proizvodnje) in nadaljnji ukrepi za optimizacijo proizvodne strukture. »Specialna jekla z višjo dodano vrednostjo namreč zahtevajo več faz obdelave in dodelave, kar lahko vpliva na končno skupno količino,« so dodali v SIJ.