»Začetek postopka vpisa na redni seznam je dolgotrajen postopek, ki bo trajal od tri do štiri leta. Potihoma upamo, da bi vse končali v letu 2018, ko bomo praznovali 100-letnico konca prve svetovne vojne,« je povedal Zdravko Likar, predsednik uprave Fundacije Poti miru v Posočju. Likar je še dejal, da si prizadevajo, da bi projekt postal transnacionalen. Pridružili naj bi se tudi Italija in Avstrija, pogovori z obema državama že potekajo.

Spomnimo, da je sredi lanskega decembra slovenska vlada na pobudo nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne podprla odločitev odbora, da se Pot miru od Alp do Jadrana vpiše na seznam evropske in svetovne kulturne dediščine.

Pot miru je dolga 230 kilometrov in vodi od Loga pod Mangartom do Ruske kapelice pod Vršičem, planine Zaprikraj na Kobariškem, Javorce v dolini Tolminke, Sabotina, Štanjela in številnih drugih krajev. Speljana je mimo cerkva, kavern in pokopališč, po mulatjerah. Pohodnike pot popelje po 90 kilometrov dolgem nekdanjem bojišču ob reki Soči in vrhovih nad njo, kjer je svoj pečat pustilo 12 soških ofenziv.

»Od vpisa bi imela korist vsa država,« meni Zdravko Likar. jal