Na koprskem okrožnem sodišču so v petek izrekli sodbo nekdanjemu trenerju piranske akrobatske skupine Flip Mitju M. Zaradi 30 kršitev spolne nedotakljivosti enajstim deklicam, mlajših od 15 let, ga je sodnik obsodil na osem let zaporne kazni, so poročale Primorske novice. Nekdanjega trenerja je po drugem sojenju obsodil strožje kot prvič.

»Sodišče je zaslišalo vse mladoletne oškodovanke in vse so pritrdile očitkom iz obtožnice. Obtoženi dejanj ni priznal, po izvedenem dokaznem postopku pa je mogoče utemeljeno zaključiti, da je dejanja res storil,« je v obrazložitvi sodbe dejal koprski okrožni sodnik Julijan Glavina.

Senat je nekdanjega trenerja že novembra 2010 spoznal za krivega kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Koprsko višje sodišče je aprila 2011 obsojenega za osem dejanj oprostilo, za preostalih 31 pa sodbo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje. Trenerja so takrat po dobrem letu izpustili iz pripora.

Ponovno sojenje se je začelo decembra lani. Tokrat je senat zaslišal tudi večino oškodovank, saj so medtem že dopolnile 15 let, in tri izvedence. Sodišče je na koncu razsodilo, da je Mitja M. od leta 2006 do 2010 na letovanjih, potovanjih na nastope, pred nastopi in po nastopih, na pripravah in raznih drugih druženjih z mladoletnimi članicami skupine Flip te otipaval po intimnih delih telesa, poljubljal na usta, jim slačil kopalke, otipaval po spolovilih in zadnjicah ter prijemal za prsi in mednožje.

Sodnik je nekdanjemu trenerju v kazen osmih let zapora vštel tudi 14 mesecev, ki jih je preživel v priporu, in pol meseca, ki ga je preživel v hišnem priporu, kar pomeni, da bo moral v zapor še za nekaj manj kot sedem let, če bo sodba obveljala.

Prijava po spolnem nadlegovanju na avtobusu

Pritožbi sta namreč napovedala tako obramba kot tožilstvo. Tožilka Janja Hvala ne razume, kako lahko sodišče tako groba dejanja kvalificira le kot kršitev spolne nedotakljivosti. Prva sodba je govorila o spolnih napadih, tokrat pa se je sodnik odločil za milejšo obliko kaznivega dejanja. »Otipavanje intimnih delov telesa ne more predstavljati zgolj kršitve spolne nedotakljivosti. O tem se je že večkrat izreklo vrhovno sodišče,« je prepričana Hvalova.

Mitjo M. so aretirali v začetku februarja 2010, potem ko so starši njegovih varovank, ki jih je treniral v piranski akrobatski skupini Flip, njegova dejanja prijavili kriminalistom. V začetku leta 2010 naj bi nekatere deklice staršem povedale, da se je na avtobusu med vračanjem z nastopa dogajalo nekaj neobičajnega.

Petnajst staršev je podpisalo pismo, v katerem so upravni odbor športnega kluba opozorili na nedopustno dogajanje, predsednik upravnega odbora je sklical sestanek s starši in nekaj dni pozneje zadevo prijavil policiji. sta, lp