Hokejska reprezentanca je drugi pripravljalni turnir v sezoni sklenila na drugem mestu. V Innsbrucku je ugnala Avstrijo in Francijo, izgubila pa je proti rezervni slovaški vrsti. Članska selekcija se bo znova zbrala čez manj kot dva meseca, ko bo začela priprave za nastop na svetovnem prvenstvu skupine B, ki bo ob koncu aprila potekalo v Katovicah na Poljskem.

Slovenija se je na Tirolskem izkazala zlasti na premieri proti gostiteljem Avstrijcem, ki ob porazu z 2:6 niso bili dorasel tekmec. Francija kot stalna udeleženka elitnega hokejska razreda na prizorišče turnirja ni pripotovala v najmočnejši postavi, Slovenija pa je kljub nihanju, predvsem v drugi tretjini, vendarle dosegla prestižno zmago s 4:3. Risi so zadnji dan turnirja proti slovaški vrsti do 23 let nastopili zdesetkani, saj so zaradi klubskih zahtev manjkali vsi trije legionarji iz ruske lige KHL in poškodovani branilec Aleš Kranjc, kar je botrovalo porazu s 3:5. Slovenija je bila brez nosilcev igre Jana Muršaka, Roka Tičarja in Žige Jegliča pričakovano manj konkurenčna, obenem pa niti vratar Luka Gračnar ni imel najboljšega dne.

Selektor Nik Zupančič, ki ima po šestih pripravljalnih tekmah na slovenski klopi pet zmag in poraz, je bil z doseženim v Innsbrucku zadovoljen. Turnir je bil zanj pozitiven, pohvalil pa je odziv moštva, ki je odigralo v skladu z dogovorom v garderobi. Zupančič je ocenil, da je Slovenija nadgradila igro v primerjavi z novembrsko preizkušnjo v Katovicah, kjer so bili risi prepričljivi proti Poljski, pomlajeni avstrijski selekciji in Koreji. »Morda je sobotni poraz proti Slovaški malo skazil vso podobo, a moramo upoštevati vse okoliščine. Če bi imeli na razpolago štiri peterke, bi se lahko izšlo drugače. Fantje so se potrudili po najboljših močeh, nikomur nimam nič za očitati. Bilo je nekaj individualnih napak, ki pa so sestavni del športa. Kdor jih naredi manj, je uspešnejši,« je razložil Nik Zupančič.

Kapetanski trak v reprezentanci je prvič nosil Jan Muršak, ki velja za najbolj cenjenega slovenska hokejista na evropskih ledenih ploskvah. »S svojim načinom dela in igro je dokazal, da lahko vodi reprezentanco,« ga je pohvalil Zupančič. Na turnirju v Innsbrucku so bili strelsko najbolj razpoloženi Rok Tičar, Ken Ograjenšek, Aleš Mušič, Miha Verlič in Nik Pem, ki so prispevali po dva gola. Omenimo, da je naša reprezentanca tudi pred letom dni še pod vodstvom Matjaža Kopitarja na podobno zahtevnem turnirju na Dunaju prav tako osvojila drugo mesto.

Slovenija bo s približno enakim moštvom kot v Innsbrucku nastopila tudi na prihajajočem prvenstvu v Katovicah, kjer se bo od 23. do 29. aprila pomerila z Japonsko, Italijo, Poljsko, Korejo in Avstrijo. Cilj izbrane vrste bo osvojitev turnirja, načeloma pa bi moralo tudi drugo mesto zadostovati za vnovično napredovanje v skupino A. Zupančič bo hokejiste na zbor povabil 4. aprila, Slovenija pa bo na domačem ledu odigrala tri pripravljalne tekme – dvakrat proti tretjekategornici Hrvaški in enkrat proti Japonski. Zadnji test pred odhodom na Poljsko bo članska reprezentanca opravila proti Madžarski v Budimpešti, od koder bo odpotovala neposredno v Katovice.