Filip Flisar je konec tedna na Švedskem potrdil, da sodi v svetovni vrh smučarskega krosa. Mariborčan je blestel na Švedskem, potem ko je v soboto dosegel svojo peto zmago v svetovnem pokalu, danes pa je bil sedmi. Flisar je dobil tekmo svetovnega pokala po treh letih in dveh mesecih, potem ko je bil 13. decembra 2012 najboljši v Tellurideju v ZDA. Pred tem je Flisar dosegel zmage svetovnega pokala še v Franciji (Alpe d'Huez), Nemčiji (Bishofswiesen) in Švici (Grindelwald).

»Super, po pravici povedano mi je že tekla voda v grlo. Po odličnem začetku sezone, drugem in tretjem mestu, so bili zadnje čase rezultati slabši. A ne zaradi slabšega smučanja, ampak zaradi nesreče, ki se mi je ponavljala. Vedel sem, da sem še vedno hiter, tako da je bilo le vprašanje časa, kdaj mi bo spet uspelo,« je po zmagi v finalu, v katerem je premagal Christopherja Delbosca, Christopha Wahrstätterja in Bastiena Bidola, povedal Filip Flisar. Nadaljeval je: »Sneg je bil izredno počasen, komaj smo se premikali. Zadnja ravnina je bila dolga, če si bil v zavetrju, si skoraj zagotovo prehitel tistega pred tabo. Jaz sem bil eden redkih, ki je uspel od zadnjega zavoja zadržati prvo mesto. Vendar z velikimi, velikimi napori. Tekma me je povsem izčrpala, komaj stojim na nogah. Mnogo lažje bi bilo, če bi napadal, kot pa da sem branil prvo mesto in stiskal zobe. Tako da lahko rečem, da mi je bila še najlažja polfinalna vožnja, ko sem se šele na koncu prebil na prvo mesto. Zagotovo so svoje odigrale smuči.«

Na današnji tekmi je bil Flisar do polfinala suveren, v predzadnji vožnji pa je zasedel tretje mesto. Tretji je bil tudi v malem finalu in je zasedel sedmo mesto. »Uvrstitev je lepa, ni kaj, ampak malo grenkega priokusa pa ostaja. Ni me zmanjkalo, do konca sem se dobro počutil, a v polfinalu se mi ni izšlo taktiziranje. Želel sem biti za Norbergom v zavetrju, pred zadnjo ravnino ga nisem hotel prehiteti, nato ga nisem mogel več, žal je potem v ravnini Kanadčan prehitel mene in finale je splaval po vodi. V dveh dneh sem naredil eno napako, ki pa je bila usodna, a pri toliko vožnjah se eno napako oprosti. Bolje, da sem jo naredil v polfinalu, kot da bi jo prej. Včasih se pač odločiš prav, včasih napačno – danes se je napačno odločil Victor, pa sem zmagal jaz, danes sem napako storil jaz, pa je zmagal on. To ni slow food, tu morajo biti odločitve hitre,« je pojasnil hrabri 28-letni Slovenec. »Motivacija v malem finalu ni nikoli tako velika kot v velikem. Želel sem si tudi v njem zmagati, a nisem storil vsega za to,« je sklenil.

Svetovni pokal v smučarskem krosu bi se moral nadaljevati konec tedna v Nemčiji, a sta tekmi odpadli zaradi pomanjkanja snega v Tegernseeju. Flisar pravi, da bi sicer raje tekmoval, a bi bilo v primeru nadaljevanja svetovnega pokala zelo naporno nadaljevanje sezone. Jutri bi namreč pripotoval domov iz Skandinavije, pojutrišnjem bi šel na pot, takoj po tekmah pa bi nadaljeval v Južno Korejo, kjer se bodo 25. februarja v Bokwangu znova merili najboljši tekmovalci v smučarskem krosu.