Če je Peter Prevc v petek sotekmovalcem v svetovnem pokalu ponudil eno redkih priložnosti v tej zimi, da se zavihtijo na najvišjo stopničko, kar je na naše veselje izkoristil ravno njegov reprezentančni kolega Robert Kranjec, pa naslednji dan ni dovolil presenečenja, saj je bil najdaljši v obeh serijah. Že v prvi je slovenski skakalni as napovedal, da bo težko premagljiv, ko je poletel 238,5 metra, v finalu pa je kljub težavnim vetrovnim razmeram ohranil mirno kri in s poletom 230 metrov prepričljivo odbil napade tekmecev ter zmagal z več kot 18 točkami prednosti pred Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom.

Prevc: Ponosen sem, da sem sedaj v eni stvari prvi Slovenec

»Po petkovi tekmi sem imel dovolj časa za pripravo. Po današnjem ogrevanju mi poskusni skok ni najbolje uspel. Rekel sem si, da bo treba iti veliko bolje in je uspelo. Bilo je obratno, kot v petek, ko sem poskusni skok opravil dobro, ostala pa slabše. Tokrat sem po poskusnem skoku in po ogledu videa razmišljal v svoji glavi, kako bi moral skok v resnici videti. Dobil sem nov fokus, kako skočiti, bilo je lažje in sem dobro opravil nastop,« je po tekmi za STA izjavil Prevc.

Peter Prevc je slavil že deseto zmago v sezoni, skupno pa 16. zmago v svetovnem pokalu v karieri, s čimer je prehitel Primoža Peterko in postal najuspešnejši slovenski skakalec v zgodovini.

»Ponosen sem, da sem sedaj v eni stvari prvi Slovenec, prej so bili to Robi Kranjec, pa Primož Ulaga in Primož Peterka. Sedaj mi je to uspelo, vendar ni zagotovila, da bom jutri uspešen. Vse lovorike bo treba dati na stran in se ponovno osredotočiti na skoke. Današnjo tekmo bom dal na stran in se posvetil naslednji,« je zagotovil Prevc.

Uspeh dopolnil Kranjec

Slovenski uspeh je dopolnil tudi petkov junak Kranjec, ki je bil v drugi seriji krajši le od Prevca, poletel je 226,5 metra in s šestega napredoval na tretje mesto ter se veselil drugih stopničk v dveh dneh.

Poleg Prevca in Kranjca so na drugi tekmi v Vikersundu do točk prišli še trije Slovenci. Jurij Tepeš, ki je še čutil nekaj posledic po petkovem padcu, je osvojil 12. mesto, Anže Lanišek je bil 21., Jaka Hvala pa je novi točki osvojil z 29. mestom.

Tudi v nedeljo bo letalnica v Vikersundu gostila tekmo poletov, začela se bo ob 16. uri.

Veselo je bilo tudi na Ljubnem

Nekaj ur pred slovenskim slavjem v Vikersundu pa je bilo veselo tudi na Ljubnem ob Savinji, kjer je potekala tekma svetovnega pokala za smučarke skakalke in tudi tam je imel slovenski tabor veliko razlogov za veselje. Zmagala je namreč Maja Vtič, druga je bila letos skoraj nepremagljiva Japonka Sara Takanaši, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je povzpela Špela Rogelj. Za Vtičevo je bila to prva zmaga v karieri, na stopničke pa se je uvrstila petič, enako kot tudi Rogljeva.

»V svetovnem pokalu sem postopno iz sezone v sezono izboljševala rezultate. Niti nisem bila živčna, ko so se mi nekajkrat izmuznile stopničke. Vedela sem, da grem počasi proti vrhu. To se je pokazalo. Iz sezone v sezono sem napredovala, v vsaki sem se kaj naučila. Letos nisem ponavljala napak iz preteklosti," je za STA po zmagi dejala 28-letna slovenska junakinja, ki ni pozabila pohvaliti navijačev: »Prednost danes so bili navijači, ki ti dajo dodatno energijo. Da bi imele prednost zaradi domače skakalnice ... Tega nismo imele, včeraj smo tudi me prvič skakale.«

Poleg Vtičeve in Rogljeve so bile uspešne tudi ostale Slovenke, saj je vseh šest osvojilo nove točke. Katja Požun je končala na osmem mestu, debitantka v svetovnem pokalu, 15-letna Nika Križnar je bila 14. Urša Bogataj je osvojila 16., Eva Logar pa 21. mesto.

V nedeljo bo Ljubno gostilo še drugo tekmo, ki se začela ob 14. uri.