Župan Boštjan Trilar se je včeraj javno pokesal za povzročeno prometno nesrečo in se opravičil vsem, ki jih je prizadel, zlasti policistom. Obljubil je dvomesečno prostovoljno delo za varnost v prometu, povedal, da mu »skupina svetnikov« še zaupa, da pa odstopil ne bo. Namere o prostovoljnem delu ni razčlenil, a smo neuradno izvedeli, da to ne posega v postopke, ki tečejo zoper njega. Policija bo o kazenski ovadbi in njeni vsebini (analiza krvi po nesreči) javnost seznanila tako, kot velevajo predpisi, so nam povedali na kranjski policiji.

Trilar je zatrdil, da ga »skupina svetnikov podpira«, a bo po dveh mesecih znova ocenila, ali je podpora še mogoča. Ni pojasnil, ali gre za stranko Več za Kranj (osem svetnic in svetnikov) ali za »koalicijo prihodnosti« (še vsaj devet svetnic in svetnikov).

»Iskreno me zanima, kateri svetniki so mu izrazili podporo, ker tega v svojem priznanju in opravičilu ni pojasnil. Prav tako ni ničesar spregovoril o svoji osebni in politični odgovornosti, kar je zame nesprejemljivo. Skriti se za neko skupino svetnikov pač ni sprejemanje odgovornosti,« trdi Jani Černe, predsednik kranjske SD, ki je prva objavila javni poziv, naj Trilar sprejme odgovornost in odstopi.

Župan na »svojem« razsodišču

»Pripravili smo pobudo za častno razsodišče, ki ga je s kodeksom utemeljil prav župan. Koliko svetniških skupin se bo temu priključilo, bo pokazal čas,« je dejal Černe, ki bo postopek sprožil v začetku prihodnjega tedna.

Kranj je namreč edina mestna občina v Sloveniji, ki je sprejela kodeks ravnanja funkcionarjev, njegov pobudnik je bil Boštjan Trilar kot kandidat in izvoljeni župan. Trilar je v javnosti večkrat poudaril, da so temelji njegove oblasti poštenje, spoštovanje zakonov in predpisov, ugled občine in funkcionarjev.

Izredne volitve župana bi v primeru Trilarjevega odstopa povzročile kadrovske in druge spremembe na MO Kranj in vplivale na nekatere velike naložbe, ki se pripravljajo, in interese tistih, ki stojijo za njimi.

Po podatkih s kranjskega političnega prizorišča je med strankami precej takih, ki se zavzemajo za izredno sejo mestnega sveta. Ta je v Kranju pred več kot desetletjem skoraj soglasno izglasoval nezaupnico takratnemu županu Mohorju Bogataju, ki pa se je na to požvižgal in mandat dokončal.