Ko je 18. januarja postalo jasno, da bo na klop slovenske košarkarske reprezentance sedel Igor Kokoškov, se slednji zaradi delovnih obveznosti onkraj Atlantika pri NBA moštvu Utah Jazz, kjer opravlja vlogo pomočnika glavnega trenerja, ni mogel predstaviti slovenski javnosti. Obisk je tako napovedal sredi februarja, ko v najmočnejši ligi na svetu zaradi vikenda vseh zvezd vlada nekajdnevni premor. V vmesnem času je bil za slovenske medije vseeno dosegljiv, med drugimi smo se z njim pogovarjali tudi pri Dnevniku, zato ni čudno, da je bila na včerajšnji tiskovni konferenci sprva nekoliko večja pozornost usmerjena na novega športnega direktorja reprezentance Matjaža Smodiša, ki je razkril nekaj zanimivosti.

Eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov je v KZS prevzel pomembno funkcijo, saj kot športni direktor predstavlja most med igralci in selektorjem. Od njega bo tako v prihodnje precej odvisno, kateri posamezniki se bodo odzvali klicu izbrane vrste. Obiske reprezentančnih kandidatov je Smodiš že začel, saj je prejšnji teden v Španiji skupaj z generalnim sekretarjem Radoslavom Nesterovićem obiskal Luko Dončića in Jako Blažiča.

»Razveselile so nas Lukove besede, da španska zveza in reprezentanti, ki igrajo v Realu, ne izvajajo nanj nikakršnega pritiska ali lobirajo, da bi igral za Španijo. Iz pogovora je bilo razbrati, da fant razmišlja le o slovenski reprezentanci. Je pa res, kar je za tako mladega fanta povsem razumljivo, da nam ni dal nobenega zagotovila, ali se bo poleti udeležil reprezentančne akcije. Na drugi strani Jaka v sistemu trenerja Velimirja Perasovića pri Laboral Kutxi igra odlično in se tam bolje znajde, kot se je pri Crveni zvezdi. Izrazil je željo in pripravljenost igrati za Slovenijo,« je povedal Matjaž Smodiš in navrgel še nekaj podrobnosti o poletnih pripravah na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017. Začele se bodo 20. julija v Čatežu in se nato nadaljevale v Kranjski Gori. Od 12. do 14. avgusta bo Slovenija igrala na turnirju v Avstriji, kjer bosta poleg gostiteljice nastopili še Poljska in Islandija, 24. in 27. avgusta pa bo izbrana vrsta gostila Makedonijo in Črno goro. Ker želi vodstvo zveze po turnirju v Avstriji moštvo že navaditi na kvalifikacijski ritem tekem v sredah in sobotah, išče nasprotnika še za 20. avgust.

Kako pomemben dodatek k reprezentanci je Smodiš, je poudaril tudi selektor Kokoškov in dodal, da od nekdanjega trikratnega klubskega evropskega prvaka pričakuje pomoč tudi na pripravah in ob igrišču. Srbski trener se bo sicer v Ljubljani mudil še danes, kjer bo na delovnem sestanku z vodilnimi iz košarkarske zveze usklajeval podrobnosti in preučil reprezentančni seznam. »Na njem je okoli 50 imen, prav z vsakim pa se bom pogovoril osebno. Tudi z veterani, ki so se že umaknili iz reprezentance. Prav je, da se predstavim in vidim, kako stvari stojijo,« je povedal Igor Kokoškov, ki mu bosta v vlogi pomočnika pomagala Rado Trifunović in Aleksandar Sekulić. Trenerskemu štabu se bo morda pridružil še Jaka Lakovič, ki ima odprta vrata, a se še ni dokončno odločil za igralsko upokojitev.