Kar je nekdanji šentjernejski župan Franc Hudoklin napovedoval že pred dvema letoma, se je zdaj zgodilo. Potem ko je vložil ovadbo, je tožilstvo zaradi domnevne razžalitve in obrekovanja uradne osebe v tisku prevzelo uradni pregon in spisalo obtožnico zoper tedanjega opozicijskega občinskega svetnika, zdaj podžupana Alberta Pavliča, širši javnosti bolj znanega kot dolgoletnega delavskega direktorja na Slovenskih železnicah, in sedanjega direktorja občinske uprave Sama Hudoklina (ni v sorodu z nekdanjim županom), takrat vodjo civilne iniciative Glas ljudstva. Gre za sago o komunalnem prispevku in kanalščini, ki je med drugim pripeljala do objav v priložnostno izdanih glasilih opozicije, pod katerimi sta se podpisala obtožena.

»Aroganten, žaljiv, manipulativen...«

»Z eno besedo katastrofa! To je najprimernejša razlaga za aroganten, žaljiv, manipulativen ter 'plenilsko-oderuški' pristop župana Franca Hudoklina... Mnogi nimajo dovolj sredstev niti za preživetje, kaj šele za plačilo oderuško odmerjenega komunalnega prispevka,« sta med drugim zapisala v glasilu ŠOK (Šentjernejski občinski komentator) julija 2013. V njem občane nagovarjata, naj ne plačajo komunalnega prispevka, češ da odlok ni bil sprejet v skladu s pravili, in jim svetujeta, kako naj se na odločbo pritožijo.

Dva tedna po tem so občani na dom prejeli glasilo Obvestilo – poziv s podobno vsebino o »zahrbtnem in sprevrženem scenariju« župana ter o »plenilskem in oderuškem vdiranju v žepe in denarnice svojih lastnih občanov«. V decembrskem letaku Vabilo pa sta župana označila za »režiserja političnega lutkovnega gledališča«, nadalje pišeta še o »privilegijih in bonitetah« ter posledično prazni občinski blagajni. Na letaku sta med drugim še zapisala, da se župan ni odzval vabilu na zbor občanov v začetku meseca, ker da »beži in se skriva pred lastnimi občani«. Hudoklin sicer zatrjuje, da na srečanje, ki »nikakor ni moglo biti zbor občanov, saj mora biti ta sklican v skladu s pravilnikom«, ni prejel uradnega vabila.

Tožilstvo se strinja, da mora biti župan kot javni funkcionar pripravljen na kritike, polemične razprave in ostra mnenja, »vendar to še ne pomeni, da je vsaka kritika dopustna«. Tožilstvo je tako ocenilo, da gre pisanje razumeti kot diskreditacijo župana, ima zaničevalen, slabšalen prizvok in se celo stopnjuje.

»Kar sta zapisala, presega vse meje. Šlo je za čisto politično spletko, kako me po petih mandatih spraviti z občinskega prestola,« je dejal Franc Hudoklin, ki je bil včeraj zaslišan kot priča. »Vedno sem delal v skladu z zakonodajo in sklepi občinskega sveta. Zato so me njune besede izredno prizadele. V tistem času sem utrpel hude zdravstvene težave, shujšal sem za 20 kilogramov, močno sta mi narasla krvni tlak in sladkor. Tudi v odnosu do sodelavcev in najbližjih nisem mogel več normalno funkcionirati.«

Hudoklin zahteva 22.000 evrov

Obdolžena trdita, da nista imela namena žaliti ter da so njune kritike letele zgolj na Franca Hudoklina kot župana in ne nanj osebno. »Župan ni delal dobro. Občani so javno izražali nezadovoljstvo z njegovim delom, on pa ni hotel prisluhniti. Poleg tega je v javnost dajal zavajajoče informacije glede komunalnega prispevka in kanalščine,« je dejal Pavlič. Tudi Samo Hudoklin je prepričan, da pisanje ni preseglo meje dopustnega. »Z vstopom v politični prostor človek prevzame tudi tveganje za polemično razpravo v javnosti in ostra mnenja.«

Na predobravnavnem naroku oktobra 2014 je tožilstvo v zameno za priznanje sicer predlagalo za Pavliča 3200 evrov denarne kazni in za Sama Hudoklina 1600 evrov, a krivde nista priznala. Je pa Franc Hudoklin vložil tudi premoženjskopravni zahtevek v višini 22.000 evrov.

Sojenje se bo nadaljevalo 25. marca z zaslišanjem prič.