Tom Frieden, direktor ameriškega Centra za nadzor bolezni, je 10. februarja odboru za zunanjo politiko v ameriškem kongresu poročal, da so njihovi raziskovalci potrdili možno povezavo med okužbo z virusom zika in encefalijo. To je bilo le dan pred tem, ko so podobno odkritje v Ljubljani predstavili raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in zdravniki UKC Ljubljana.

»To je najmočnejši dokaz do sedaj, da zika povzroča mikrocefalijo,« je povedal Frieden. O tem, da so z laboratorijskimi testi potrdili možnost povezave med virusom zika in mikrocefalijo, so pri CDC sicer poročali že sredi januarja. Svojih ugotovitev pa še niso uradno objavili.

Njihovi raziskovalci so testirali vzorce iz plodu dveh nosečnosti, ki sta se končali s splavom, in dveh novorojenčkov z mikrocefalijo, ki sta umrla kmalu po rojstvu. Vsi štirje primeri so bili iz Brazilije in so bili pozitivni na okužbo z virusom zika, kar kaže na to, da so se otroci okužili med nosečnostjo. Virus zika so potrdili v možganih obeh rojenih otrok in v placentah obeh žensk, ki sta splavili. Analize genetskega sekvenciranja so pokazale, da so bili vsi štirje primeri okuženi z enakim tipom virusa zika, ki trenutno kroži v Braziliji. Vse štiri matere so tudi povedale, da so med nosečnostjo prestale neko bolezen z visoko temperaturo in kožnim izpuščajem, so zapisali pri CDC.

Direktor Frieden je še pojasnil, da te ugotovitve niso dokončni dokaz, da virus povzroča mikrocefalijo. Za dokončno potrditev te povezave bo treba opraviti še mnogo raziskav. Tudi Lyle Peterson, direktor divizije za vektorsko prenosljive bolezni pri CDC, je ta odkritja opredelil za »zelo pomembna«, vendar z njimi povezava še ni dokončno potrjena. »Možno je, da so pri okužbi lahko vpleteni drugi dejavniki,« je dejal. Povedal je tudi, da je skupina njihovih znanstvenikov odpotovala v Brazilijo, da bi opravili nadaljnje preiskave in dobili več podatkov o tveganjih za okužbo pri nosečnicah.