O vaterpolu se v Sloveniji poroča malo, in še to večinoma negativistično. Razloge za to gre bržkone iskati kar pri Vaterpolski zvezi Slovenije (VZS), ki so jo v zadnjih letih pretresale policijske preiskave, kazenske ovadbe in blokiran bančni račun, ki je posledica visokega dolga zveze. Za tega je še pred slabimi tremi leti veljalo, da znaša nekaj manj kot četrt milijona evrov, a se je kasneje izkazalo, da so vsote še mnogo višje. Kot ugotavlja predsednik VZS Gorazd Gotovac, je realnost sedaj takšna, da se mora zveza namesto s promocijo in razvojem vaterpola ukvarjati z reševanjem grehov iz preteklosti.

»V zvezi je kljub dobri podpori države prihajalo do serije napačnih odločitev pri organizaciji, izbiri vodilnih in delovanju s financami. Dejal bi, da se je glede financ delalo nad zmožnostmi. Najbolj nas je presenetil sam dolg, saj je bil precej višji od pričakovanega. Šlo je predvsem za nedokumentirane zneske in obresti. Ko se je vse skupaj seštelo, je bil dolg enainpolkrat večji od pričakovanj. V tem trenutku dolgujemo 420.000 evrov, največji upniki pa so banke in dobavitelji,« pravi Gorazd Gotovac, ki je lanskega septembra postal že osmi predsednik VZS.

V zvezi so s pomočjo strokovnega sveta odtlej sestavili podrobno finančno projekcijo, kako poplačati upnike, a obenem priznavajo, da glede na velikost VZS tako visokega dolga preprosto ne bo mogoče odplačati v celoti. Največjo oviro predstavlja število upnikov, ki jih je več kot petdeset, zato bo še toliko pomembneje, da z njimi najdejo skupni jezik. »Sprejeli smo petletni načrt, nadejamo pa se, da bi nam na površje uspelo splavati v štirih. Zakon nam narekuje, da se dogovorimo s 50 odstotki upnikov, in sicer za poplačilo 60 odstotkov celotnega dolga,« pojasnjuje Gotovac in dodaja, da načrta B nimajo, saj je zveza od 25. novembra lani v poenostavljeni prisilni poravnavi.

»Ravno s prisilno poravnavo smo sami sebi dali ultimat. Če nam ta ne uspe, smo izčrpali vsa razpoložljiva sredstva za finančno reševanje zveze. Vendar pa časa za strah preprosto nimamo,« je sklenil nekdanji vaterpolist.