Nova hrvaška vlada Tihomirja Oreškovića nikakor ne more začeti dela v polnem obsegu. Ne le da se HDZ in Most, partnerja v vladajoči koaliciji, nikakor ne moreta dogovoriti, ali naj ministri svoje namestnike in svetovalce imenujejo sami ali pa naj tudi oni gredo skozi sito posebne medstrankarske skupine (zato ministri še nimajo svojih ekip), ampak grožnja z odstavitvijo po ministru za veterane visi nad glavo tudi kulturnemu ministru Zlatku Hasanbegoviću.

Antifašizem je floskula

Vodilni ljudje v Mostu sicer niso preveč nergali, ko je HDZ za kulturnega ministra predlagala zgodovinarja Zlatka Hasanbegovića, toda iz baze te mavrične stranke je bilo slišati proteste, češ da gre za sporno osebo zaradi desnih in nacionalističnih pogledov na NOB. Ko pa je kmalu po prevzemu resorja nemudoma zaprl finančno pipo alternativnim kulturnim skupinam ter nevladnim organizacijam, je završalo. Prav v teh je imel Most imel precejšnjo podporo kot »obetavna neetablirana in zato s preteklostjo neobremenjena politična skupina«, ki bi lahko v hrvaški politični prostor prinesla bolj pošteno politično kulturo.

Toda vodstvo Mosta si ni želelo še enega spopada s HDZ, kakršen je potekal okrog ministra za hrvaške veterane Crnoje, ki je na koncu odstopil. Od Hasanbegovića so edino zahtevali, naj se, potem ko je za antifašizem dejal, da je floskula, ter vztrajal, da država ne sme biti pokrovitelj komemoracijam za žrtvami v taborišču Jasenovac, dokler ne prevzame pokroviteljstva nad komemoracijami za bleiburškimi žrtvami, jasno distancira od nacizma in nekdanje ustaške oblasti.

Minister tega ni storil, a so v javnost prišle precej neprijetne fotografije in njegova novinarska besedila v časopisu Nezavisna država Hrvatska leta 1993. Na fotografiji minister s prijatelji nosi kapo z domnevno ustaškim grbom, v članku pa o ustaših govori kot o žrtvah in mučenikih. Hasanbegović zatrjuje, da gre za kape in oznake nekdanje prostovoljne braniteljske organizacije HOS (Hrvaške obrambne sile), ki se je leta 1991 prva postavila po robu nekdanji JLA in srbskim separatističnim vojaškim enotam, a tudi kmalu prišla v navzkrižje z nastajajočo hrvaško vojsko. Sporna izjava pa naj bi bila »iztrgana iz konteksta«. Osebno je bil, je dejal novinarjem, vedno proti nacizmu in komunizmu.

Minister laže

V bran mu je stopil premier Orešković in dejal, da je govoril z ministrom in mu verjame, da je iskren antifašist in velik domoljub. Goreče ga branijo tudi v HDZ, saj so prepričani, da gre za še en politični linč, kakršnega ni preživel njihov minister za veterane.

Toda mnogi njegova pojasnila postavljajo na laž. Pokrivala na fotografijah v nobenem primeru niso tista, ki jih je nosil HOS, saj so del njihove uniforme bile baretke, na fotografiji pa so ustaške kape, čeprav ni videti, ali je značka na njih v obliki črke U. Nekateri pa ga opravičujejo, češ da je bil še »mlad in zaletav«. V ostri parlamentarni razpravi je opozicija zahtevala njegov odstop, HDZ ga je branila, Mostovi poslanci pa vztrajno zahtevajo, naj se sabor obrne v prihodnost in pozabi preteklost in delitve. sz