V zadnjih dveh letih se je v Celju izredno povečalo število priseljencev iz drugih držav, zato imajo tudi v osnovnih in srednjih šolah več učencev, ki slovenskega jezika ne razumejo dobro. Zato so v celjski knjižnici sklenili, da tem učencem ponudijo literaturo v njihovem maternem jeziku, dodatno pa zaposlili in angažirali tudi prostovoljce, ki jim ponujajo pomoč pri šolskem delu ter brezplačne inštrukcije. Načrt se ni posrečil.

»Izkazalo se je, da čeprav imajo ti mladi velike težave pri razumevanju slovenskega jezika in šolskem delu nasploh, se za tovrstno pomoč ne odločajo. Kljub temu zaradi dostopnosti do brezplačnega spleta in računalnikov veliko časa preživijo pri nas,« je povedala direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj.

A kaj, ko nekateri po oceni zaposlenih ne spoštujejo pravil, ki veljajo v knjižnici. »Nekateri so nesramni, nasilni in glasni, po knjižnici se celo lovijo in se med seboj pretepajo, zato so se začele vrstiti tudi pritožbe. Dve študentki, ki sta bili priči verbalnemu napadu na knjižničarko, sta nas prosili, naj ukrepamo,« o težavah razlaga Rifljeva in dodaja, da je sodu izbilo dno to, da jih je eden od staršev, ki je bil na otroškem oddelku, opozoril, da si nekateri ogledujejo tudi pornografske spletne strani in celo strani z orožjem. A med kršitelji, ki so uničevali inventar, redno prožili požarne alarme, kar je imelo za posledico tudi nekajkratno evakuacijo knjižnice, pa tudi kradli, niso le otroci priseljencev, pač pa tudi mladoletni Celjani.

Ničelna toleranca do kršiteljev

V knjižnici so zato sprejeli nekaj ukrepov, med drugim tudi tega, da lahko kršiteljem prepovejo vstop. »Za nečlane knjižnice smo uvedli plačljiv dostop do računalnikov in spleta, pripravljamo tudi nov požarni zid, s čimer bodo določene spletne strani blokirane in bo potrebna temeljitejša registracija uporabnikov. Zaposleni imajo navodila, da v primeru kršitev takoj obvestijo policijo,« pravi Rifljeva, ki proti kršiteljem napoveduje celo kazenske ovadbe.

Kot pravijo na Policijski upravi Celje, so bili doslej obveščeni o treh prijavah vandalizma. »Proti enemu kršitelju javnega reda in miru smo uvedli prekrškovni postopek in podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi suma poškodovanja tuje stvari. Identiteto enega kršitelja še ugotavljamo, prav tako še poteka preiskava za eno kaznivo dejanje,« pove tiskovna predstavnica policije Milena Trbulin. Policisti in vodje policijskih okolišev so v rednih stikih z odgovornimi tudi v celjskih osnovnih in srednjih šolah in poskušajo s preventivo preprečevati tovrstna dejanja.

Število članov sicer raste

Knjižnica na Muzejskem trgu v novih prostorih uspešno posluje že šesto leto, obisk in izposoja knjig se iz leta v leto povečuje. »Lani smo samo v Celju našteli 2245 novo vpisanih članov, v vseh enotah skupaj pa celo 2452, kar je skoraj 20 odstotkov več kot leto prej,« je povedala Rifljeva. V celjsko knjižnico je včlanjenih dobrih 28 odstotkov vseh prebivalcev Celja z okolico, kar je več od slovenskega povprečja, ki znaša 25 odstotkov. »To je tudi rezultat odličnega sodelovanja z nekaterimi srednjimi in visokimi šolami, predvsem Gimnazijo Celje Center in Visoko zdravstveno šolo, ki že drugo leto zapored dijakom in študentom že na začetku šolskega leta ponudita vpis v našo knjižnico,« je ponosna Rifljeva.