Le majhen delež mladih ima pravico sodelovati na volitvah, z znižanjem starostne meje na 16 let pa bi povečali zanimanje mladih in pomembnost našega mnenja.

V zgodovini demokracije je opazno širjenje volilne pravice v vse večje kroge. Predlog zakona o znižanju starostne meje za volilno pravico je že leta 2001 vložila stranka Mladih Slovenije, vendar le-ta ni dobil podpore v državnem zboru. Leta 2011 je Svet Evrope (Council of Europe) sprejel resolucijo, v kateri se zavzema za povečanje sodelovanja mladih, predvsem 16- in 17-letnikov, v demokratičnem procesu. Svet Evrope prav tako poudarja, da imajo mladi v družbi že številne odgovornosti, vendar brez pravic soodločanja. Sprememba starostne omejitve bi pripomogla k večji reprezentativnosti izvoljenih. Eden glavnih argumentov nasprotnikov je, da pri tej starosti oseba še ni dovolj zrela, da bi lahko premišljeno in odgovorno sprejemala odločitve. Temu nasprotujejo psihološke ugotovitve, da se pri mladih razumski razvoj zaključi pri 14 letih in da volilni vzorci 16- in 17-letnikov ne odstopajo veliko od povprečja, je še navedeno v poročilu Sveta Evrope.

Do zdaj je Avstrija edina država v Evropi, kjer so starostno mejo za vse volitve že znižali na 16 let. Volilna udeležba 16-letnikov je bila celo višja od starejših generacij, torej lahko sklepamo, da mladi želimo izraziti svoje mnenje, vendar nam sistem tega ne omogoča. Korak k znižanju starostne meje je naredila tudi Nemčija, ki je tudi že 16-letnikom zaupala soodločanje na referendumih. »Znižanje starostne meje je do neke mere vplivalo na politike, da so se začeli bolj ukvarjati s temami, ki zadevajo mlado populacijo,« v pogovoru za naš časopis sporoča politično aktivni 18-letni Max Lewark iz Nemčije.

Kljub smernicam Sveta Evrope in vsem pozitivnim posledicam in zavzemanjem številnih ustanov v Sloveniji ni videti nobene spremembe. Kar je lahko prav tako znak, da pri trenutni ureditvi politiki ne potrebujejo naklonjenosti mladih, saj le-ti predstavljajo zelo majhno skupino volilcev. Pri znižanju starostne meje bi se povečala skupna volilna moč mladih in lahko upamo, da bomo na prihodnjih predvolilnih soočanjih slišali več vprašanj, ki zadevajo nas mlade.