Zanikanje problemov v našo korist, zato da si prihranimo čas, denar in delo, nam ni prišlo na pamet, ker nam ne bi koristilo. Tako je glavni del do uspešne resolucije predstavljalo sodelovanje in upoštevanje vladajočih razmer v drugih državah. Zatiskanje oči nam je bilo tuje. Raje smo se posvetili že delujočim uspešnim projektom v tujini in jih prilagodili drugim državam.

Naša skupina je razmišljala predvsem o okoljevarstveni problematiki. Prišli smo do spoznanja, da rešitve niso tako zapletene, če jih iščeš na pravi način in pravočasno. Politiki v trenutku, ko dobijo moč nadzora in odločanja, pozabijo na nas, male ljudi, v dobro katerih bi morali delati. Ravno zato je bilo naše zasedanje drugačno. Z nepravičnostjo ne bi nič pridobili, ker naš glas ni bil odvisen od moči in države. Vsa mnenja so bila upoštevana ter predebatirana in ne zavrnjena ter skritizirana. Prepričana sem, da bi tako morala delovati tudi trenutna politika. Rešitve smo sprejemali na podlagi vseh vidikov, tako ekonomskih, gospodarskih in političnih kot tudi okoljevarstvenih in vidikov malega človeka. Menimo, da so bile reforme in odločitve politikov v preteklosti neučinkovite in namenjene le v dobro kopice ljudi. Sami smo ugotovili, da osredotočanje samo na izpuste ogljika v ozračje ni pametno, kajti obstajajo tudi drugi problemi. Če bi že malčkom privzgojili prave vrednote in obnašanje, bi jim že morala narekovala recikliranje, uporabo zelenih virov energije...

Poleg ozaveščanja ljudi pa je treba seveda zmanjšati tudi trenutno onesnaževanje. Na dobri poti proti temu se je letos znašla tudi svetovna politika. Obnovili so kjotski sporazum, vzpostavili strožje zakone in usmerili več sredstev v razvitje tehnologije obnovljivih virov energije. Navdušeni smo, da se naše resolucije in ideje realizirajo! Letos so svetovne sile dokazale, da tudi one znajo sprejeti pametne odločitve in da ni vse tako negativno, kot se zdi na prvi pogled.

S sprejetjem resolucij pa težave še zdaleč niso končane. Dijaki, ki smo na zasedanju sodelovali, pričakujemo konkretno nadzorovanje upoštevanja dogovorov glede varstva okolja in gospodarskih sklepov ter še več možnosti sodelovanja mladih v svetovnih problemih. Kljub dvomom lahko prav naš drugačen pogled na situacijo reši marsikateri problem. Manj obremenjeno lahko vidimo vse vidike in najdemo rešitve, ki ne temeljijo le na dobičku. Čim bolj nas bodo sprejeli in vključili, tem več nas bodo lahko naučili. Vse to znanje in ideje pa bomo uporabili za reševanje ter nadaljnje vodenje sveta, ki bo v prihodnosti, upam, veliko čistejši, mirnejši in srečnejši.