Pomembno odkritje so svetu danes razkrili znanstveniki v Washingtonu in še na več drugih lokacijah po svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gravitacijske valove je mednarodni ekipi znanstvenikov uspelo zaznati s sofisticiranim observatorijem LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Ta ima dva identična detektorja na obeh straneh ZDA, v zveznih državah Louisiana in Washington, in je namenjen zaznavanju najmanjših vibracij gravitacijskih valov. Zaznal je nihanje, ki je nastalo ob trčenju dveh črnih lukenj pred 1,3 milijarde let, Zemljo pa je doseglo 14. septembra lani.

Zaznani signal je bil zelo jasen in nobenega prostora ni za dvom, da gre za neposreden dokaz gravitacijskih valov, je ob tem zatrdil Bruce Allen, ki je trenutno na čelu nemškega inštituta Maxa Plancka za gravitacijsko fiziko.

Gravitacijsko valovanje je nihanje ukrivljenosti prostor-časa, ki se kot valovanje širi stran od izvora. Gravitacijski valovi teoretično prenašajo energijo v obliki gravitacijskega sevanja. Prvi je na osnovi svoje splošne teorije relativnosti leta 1916 njihov obstoj napovedal Albert Einstein.