Tradicionalne loške prireditve vijuganja po starem pod loškim gradom letos ne bo. Društvo Rovtarji, ki je želelo predstavitev smučanja po starem združiti s prireditvijo Pokal Loke, je bilo prireditev prisiljeno odpovedati zaradi stanovalke v soseščini, ki jo je jezilo prehrupno večerno umetno zasneževanje hriba.

Kot nam je povedal Brane Tavčar, so se pripravili tudi na milo zimo in njene izzive. Uredili so vsa potrebna soglasja in pod škofjeloški grad iz Žirov pripeljali snežni top. Vedeli so, da lahko prireditev reši le pravočasno pripravljen umetni sneg. A se ni izšlo in prireditev je zdaj dokončno odpovedana. »Soočili smo se s popolnim nerazumevanjem jezne sosede, ki jo je jezil večerni hrup snežnega topa. Zasneževanja preprosto nismo mogli izpeljati, saj je bilo njeno nasprotovanje tako energično, da smo pač popustili. Zato zdaj že obveščamo naše prijatelje in udeležence iz tujine, da 17. tekmovanja v Škofji Loki ne bo,« je pojasnil Tavčar.

Loška prereditev, na kateri so prikazali vijuganje smučarjev v starinskih opravah in s starimi smučmi, je bila vsako leto dobro obiskana, letos pa so jo povezali tudi s smučarskim tekmovanjem Pokal Loka, ki združuje najboljše mlade smučarje iz številnih držav. Zaplata snega pod gradom bo tako ostala le posvetilo mili zimi in jezi tistih, ki jih je delovanje smučarskega topa za pripravo snega tako motilo, da jim hriba ni uspelo zasnežiti. šu