V civilno iniciativo Slovenije je vključenih okoli 25.000 ljudi. S protesti smo opozorili na neprimerne lokacije, ki škodujejo občanom. Z dosedanjimi rezultati smo zadovoljni, pravi Peter Lemut, predsednik civilne iniciative proti gradnji oddajnikov v slovenskih naseljih, ki združuje okoli 45 članic.

»Skoraj dve leti je minilo od prvih protestov prebivalcev. Krajani so bili proti postavitvi oddajnikov v bližini domov, predvsem zaradi strahu pred sevanjem. Enovitega recepta ni, vsaka bazna postaja je zadeva zase. Naša glavna skrb je namenjena ljudem in skupaj z njimi smo marsikje dosegli želene cilje,« dodaja Lemut. Poudarja: »Na Primorskem smo dosegli premestitev štirih baznih postaj v občini Tolmin, po dve smo premestili v občini Kanal in v mestni občini Nova Gorica, pa v Batujah na Ajdovskem, v Koprivi na Krasu, na Rakitovcu, v Štanjelu in Rodiku.«

Na novo lokacijo jim je uspelo umestiti bazno postajo v vasi Cesta v ajdovski občini, kjer so zbrali več kot 500 podpisov. Sprva je bila načrtovana sredi vasi, zdaj pa so jo premestili poldrugi kilometer iz vasi. Srečo pri tej postaji so imeli tudi s konfiguracijo terena. Na istem mestu pa za zdaj ostaja že zgrajeni stolp na Kozini. Lemut je pojasnil, da v civilni pobudi vztrajajo pri iskanju ustreznejše lokacije zunaj naselja, ki bi bila primerna tudi z vidika radijske pokritosti proge. Vendar je to povezano tudi z velikimi stroški, ki bi jih morala pokriti občina. Ti dosegajo tudi od 50.000 do 60.000 evrov. »Za vsako spremenjeno bazno postajo je potrebna nova tehnična dokumentacija in potrdilo dunajskega inštituta za radiologijo. Proga ne sme biti nepokrita niti na enem mestu,« še pove Lemut.

Razen z bazno postajo na Kozini se trenutno pri slovenski civilni iniciativi največ ukvarjajo s problemi v Dolu pri Ljubljani in Šentlovrencu na Dolenjskem ter še nekaterih krajih. »Država je dala pogoj, da če že želimo premik baznih postaj, kjer ni zakonsko utemeljen, nismo upravičeni do zastonjskega premika in moramo sodelovati pri investiciji ter pokriti razliko v stroških, ki so že nastali. Občine sredstva redko prispevajo. Vse je največkrat prepuščeno naši iznajdljivosti. Naše vztrajno dogovarjanje je pripeljalo tudi do uspešnega sporazuma s Slovenskimi železnicami, da bomo lahko sodelovali pri monitoringu. Omrežja na železnicah se širijo. Pojavljajo se tudi komercialni oddajniki, ki so močnejši in nevarnejši zaradi sevanja. Nadzora nad tem nikakor ne bomo opustili,« zagotavlja Peter Lemut.