»Pravi moški« je moški, ki poskrbi zase in je odgovoren do sebe in do svojega okolja, vključno z družino in otroki. Pravi moški obišče zdravnika, če opazi kakršno koli spremembo na telesu, se izogiba razvadam in živi zdravo življenje, da zmanjša možnost, da zboli za rakom.

Približno tako se glasi definicija pravega moškega nekoliko provokativno zastavljene vseslovenske akcije ozaveščanja o moških vrstah raka. Glavno sporočilo in namen akcije pa je seznanjati moške z možnostmi preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka. »Moški naj bodo bolje seznanjeni z dejavniki tveganja te bolezni in naj vedo, kako se odzvati in na koga se obrniti, ko nastanejo težave,« poudarjajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije in Zvezi slovenskih društev za boj proti raku, kjer so akcijo organizirali v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Onkološkim inštitutom Ljubljana. Rak je namreč tema, o kateri se še zlasti moški ne marajo in ne želijo pogovarjati in bi jo najraje zaobšli, so ugotavljali pred tem, četudi so podatki Registra raka RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje vztrajno potrjevali, da moški za rakom zbolevajo in umirajo pogosteje kot ženske.

Mežek: Živim v podarjenem času

Predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc ob tem opozarja, da zbolevanje za rakom narašča ne glede na to, da v okviru državnega programa za obvladovanje raka vlagamo veliko truda v preventivo, zgodnje odkrivanje in zdravljenje, kakor tudi v celostno rehabilitacijo in paliativo, ter poudarja, da je prav moškim večinoma še vedno težko priznati, da so kdaj ranljivi, in se težje odločijo za pregled pri zdravniku. »Včasih pridejo šele, ko je bolezen že močno napredovala,« je pojasnila. Prav to je storil tudi eden izmed ambasadorjev akcije Pravi moški Aleksander Mežek.

»Dokler je vse v redu, si moški mislimo, da se to nam ne more zgoditi, še zlasti, če z ničimer ne pretiravaš v taki meri, da bi se moral počutiti ogroženega,« je dejal Mežek. Zraven pa dodal, da pa je o raku veliko razmišljal in tudi marsikaj prebral, saj je to bolezen sodobnega časa, ki je terjala svoj davek tudi znotraj kroga njegovih znancev in prijateljev. »Moški si zatiramo oči pred spremembami v telesu, ker nas skrbi morebiten neugoden izid in morebitni posegi, ki so neprijetni in morda sprožajo sram... Tudi sam sem čakal in se tolažil, da bo morda kmalu bolje. A ni bilo. Zato sem se potem vsaj temeljito poučil o simptomih in zdravnika vprašal prav vse, kar me je zanimalo glede mojih težav. Nisem si želel privoščiti, da bi me začela vprašanja brez odgovorov razjedati šele, ko bom zapustil ordinacijo,« je povedal Mežek. Moral se je soočiti z napovedjo, da bo njegovo preživetje morda le šestmesečno, in prestal dve operaciji s kemoterapijo in obsevanjem... »Zato pa se mi zdaj zdi, da že deset let živim v nekem podarjenem času. In se z današnjim vedenjem zavedam, da bi moral iti k zdravniku že ob prvih znakih, ko sem začutil, da bi bilo lahko nekaj narobe. Sem pa zadovoljen, da sem se vsaj dovolj informiral in pogovarjal z bolniki, ki so preživeli raka,« je še dejal Mežek in priporočil vsem, da si ne zatiskajo oči in se odločijo za pregled takoj, ko začutijo kakršne koli spremembe v telesu, saj je rak zahrbtna bolezen, ki se na zunaj ne vidi.

Naše zdravstvo slabo obvladuje raka pri moških

Tudi predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Maja Primic Žakelj ugotavlja, da moški dlje odlašajo in zaradi tega zbolevajo za boleznijo, ki je morda bolj napredovala. Kot je dejala, je bilo leta 2012 od okoli 13.000 zbolelih za rakom, moških več kot 7000.

»Slovenija je med desetimi državami v Evropi, kjer je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu, pred boleznimi srca in žilja. Smo tudi med petimi državami v Evropi z največjim številom novoodkritih primerov raka pri moških in na drugem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških, takoj za Madžarsko. Pričakovana življenjska doba slovenskih moških je 77,6 leta, kar je krepko pod povprečjem razvitih držav,« pa je razgalil nehvaležno statistiko onkolog internist prof. dr. Branko Zakotnik z Onkološkega inštituta. »Priznati moramo, da če kaj, potem naše zdravstvo slabo obvladuje raka pri moških,« je jasen Zakotnik in poudarja, da pri ženskah rak obvladujemo podobno učinkovito kot v najrazvitejših evropskih državah. Vzroke za visoko obolevnost moških pripisuje dejavnikom, kot je kajenje, čeprav so slovenski moški tu v zadnjem desetletju naredili pomemben preskok na bolje. Žal pa to še ne velja za uživanje alkoholnih pijač, še manj pa so slovenski moški, za razliko od žensk, naredili za zmanjšanje čezmerne teže, pojedo tudi veliko manj sadja in zelenjave ter so manj telesno dejavni kot ženske. Kot še pravi, je moškim namenjenega le pol izmed treh presejalnih programov (Svit), a so tudi v tem dosegle ciljno udeležbo 65 odstotkov le ženske.