Favorita za zmago na strankarskih predsedniških volitvah demokratov in republikancev v New Hampshiru sta v torek zanesljivo opravila s tekmeci, dala svojima netipičnima kandidaturama nov zagon in prinesla dodatne skrbi vodstvoma strank, ki se obe bojita, da gre za kandidata, ki na splošnih volitvah nimata možnosti za zmago.

Pri republikancih je Donald Trump dobil 35,2 odstotka glasov in presenetljivega prvega zasledovalca, guvernerja Ohia Johna Kasicha, premagal za 19,4 odstotka. Zmaga poslovneža iz New Yorka je po mesecih ugibanja o verodostojnosti povsem netipično vodene kampanje dokončno potrdila njegov status favorita, potem ko je pred dobrim tednom dni v Iowi doživel nepričakovan poraz. Sandersu pa tudi demokratom po vseh ZDA pa so volilci New Hamsphira potrdili, da je njegova mnogo bolj znana tekmica tudi letos ranljiva in premagljiva.

Najbolj boleče za Clintonovo in Rubia

Vsaj tako velik, kot je bil volilni uspeh obeh favoritov, je bil velik poraz nekaterih njunih tekmecev. Pri demokratih, kjer gre le še za dvoboj, je nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton doživela hud udarec prav v zvezni državi, ki je bila do nje in njenega soproga vedno prijazna – Bill Clinton je v New Hampshiru leta 1992 začel vzpon na poti v Belo hišo, sama je leta 2008 tu rešila svojo, kasneje sicer neuspešno kampanjo v tekmi z Barackom Obamo.

Poraz Clintonove je sicer bil pričakovan, je pa njen tabor upal, da bo zmanjšal zaostanek, ki so ga napovedovale ankete. Toda na koncu je dobila kar 21,7 odstotka glasov manj od Sandersa. Slednji je pričakovano dobil precej več glasov mladih, bolj presenetljivo pa pobral tudi večino ženskih glasov. In tudi kar 72 odstotkov glasov volilcev, ki niso strankarsko opredeljeni, kar negira trditve, da je kandidat, pisan na kožo le liberalcem.

Pri republikancih je največji poraženec senator s Floride Marco Rubio, ki je bil v Iowi, kjer so pred desetimi dnevi volili prvi v ZDA, presenetljivo tretji in so mu zato močno zrasle delnice. Toda po katastrofalnem nastopu na zadnjem predvolilnem soočenju je končal peti z 10,5 odstotka glasov in tako izgubil pridih kandidata, ki naj bi bil najbolj sprejemljiv za volilce, ki nočejo skrajnejših Trumpa in teksaškega senatorja Teda Cruza. Poraženec je tudi guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je vse vložil v New Hampshire, pa je končal šele šesti s 7,5 odstotka glasov in se verjetno poslavlja, saj rezultat ne zadošča niti za uvrstitev na naslednje televizijsko soočenje.

Bush nadaljuje kampanjo

Največje presenečenje New Hampshira je Kasich, ki je na drugem mestu med republikanci dobil 15,8 odstotka glasov. Kasich je vse vložil v New Hampshire, nastopal drugače od tekmecev – umirjeno, odrekel se je negativni kampanji in volilce prepričeval na terenu z več kot sto srečanji, ki niso bili zgolj govori, ampak aktivne razprave. Zdaj je pred velikim izzivom, saj ni opazneje prisoten v zveznih državah, ki bodo volile naslednje, tudi finančno je v primerjavi s tekmeci šibak.

Tretji je bil pri republikancih Cruz z 11,6 odstotka glasov, ki v manj konservativnem New Hampshiru ni pričakoval opaznejšega rezultata, četrti pa nekdanji guverner Floride Jeb Bush z 11,1 odstotka glasov. To je dovolj, da bo vztrajal pri kandidaturi, saj ima na voljo dovolj denarja. »Ta kampanja ni mrtva,« je rekel in ocenil, da so volitve v New Hampshiru »resetirale« tekmo, kar naj bi pomenilo, da so vse možnosti odprte. Drugi republikanski kandidati so bolj kot ne odpisani.

Sanders išče podporo temnopoltih

New Hampshire je sicer majhna zvezna država, 46. po velikosti in ima le 1,3 milijona prebivalcev. Vendar ker vedno voli druga in prva organizira prave strankarske volitve (v Iowi imajo zborovanja), imajo rezultati veliko težo za naprej. Sodeč po torkovih izidih in razmerjih med kandidati bo bitka v obeh strankah še dolga. Ta mesec bodo še volitve v Nevadi in Južni Karolini (vendar ne več v obeh strankah hkrati). Pri republikancih v Južni Karolini v anketah vodi Trump pred Cruzom in Rubiom, Nevada pa bo manj pomembna. Demokrati gredo najprej v Nevado, nato v Južno Karolino, kjer ima Clintonova trideset odstotkov prednosti. Sandersa v obeh zveznih državah čaka pomemben preizkus: kako se bo odrezal pri latinskoameriških in temnopoltih volilcih, na katere računa Clintonova. Zaradi tega se je v New Yorku že srečal z Alom Sharptonom, enim od najbolj izpostavljenih predstavnikov temnopoltih.

Potem pa bo na vrsti tako imenovani supertorek 1. marca, ko bodo volili v približno petnajstih zveznih državah.