Zamisel o brezplačni izmenjavi knjig po vzoru angleške Little Free Library se je tudi v Sloveniji že dodobra prijela. Hiške, v katerih lahko pustimo knjige, za katere bi želeli, da jih prebere še kdo drug, ali pa pobrskamo za kakšno, ki bi jo sami želeli prebrati, rastejo po vsej državi.

Hladilniki s hrano za dušo

Pa ne le hiške - v Slovenj Gradcu so na pobudo knjižničarke Zuhre Horvat iz Ekološkega društva v knjižne omare spremenili kar odslužene hladilnike, v katerih podarjene knjige na varnem in suhem počakajo nove bralce. Hladilniki z drugačno hrano - hrano za dušo so naleteli na precejšnje zanimanje, in kot se je izkazalo, jih uporabniki zelo radi odpirajo, polnijo in praznijo. Po enakem vzoru so želeli izmenjavo knjig zato urediti tudi drugje - v osnovnih šolah in lokalnih skupnostih.

Namesto rabljenih dizajnerski aparati

V Gorenju so se odločili domiselno idejo podpreti in jo še nadgraditi ter ji dati nov zagon. V akciji Branje za znanje bodo za brezplačne izmenjevalnice knjig namesto rabljenih hladilnikov podarili šolam in lokalnim skupnostim nova ohišja dizajnerskih barvnih hladilnikov iz serije Retro. S čudovitimi barvami in privlačno zaobljenim videzom bodo Gorenjevi lepotci polepšali vsak prostor, hkrati pa privabljali bralce, da jih odprejo in pobrskajo po vsebini. Ker gre za ohišja hladilnikov brez električnih delov in kompresorjev, so popolnoma varni in bodo lahko stali tudi na prostem, tako da bodo dostopni čim več bralcem.

Knjižnice-hladilniki že v treh šolah in lokalnih skupnostih

Pred slovenskim kulturnim praznikom so v Gorenju retro ohišja hladilnikov za izmenjevalnice knjig že podarili trem osnovnim šolam in še trem lokalnim skupnostim na Koroškem, potrudili pa se bodo ustreči tudi drugim institucijam ter občinam, ki bi se želele akciji pridružiti in tudi v svojem okolju brezplačno ponuditi branje za znanje. Hladilnik za izmenjavo knjig pa bodo za svoje zaposlene postavili tudi v Gorenju.