Veliki zmagovalec včerajšnji volitev v New Hampshiru je zagotovo newyorški milijarder Donald Trump. Človeka, ki (verbalno) napada muslimane in bi jim prepovedal vstop v ZDA, ter grozi s postavitvijo zidu na meji z Mehiko, je množica podpornikov navdušeno pozdravila z vzkliki »ZDA, ZDA«. Čeprav so mu napovedi anket kazale dobro, pa vendarle nihče ni zares pričakoval, da bo prvega zasledovalca za petami pustil za kar 20 odstotnih točk. Zanj so med republikanci glasovali prav vsi – stari in mladi, bogati in revni, izobraženi in neizobraženi, moški in ženske.

Trump je prebudil Ameriko

»To je ena pomembnejših zmag zanj. Republikanski volivci so namreč jasno in glasno sporočili, da bodo Washington obrnili na glavo,« je Trumpovo zmago komentiral republikanski strateg Michael Dennehy. »Iz tega bi se lahko razvila velika katastrofa za stranko,« pa je bil jasen njegov stanovski kolega Ford O'Connell. Trump se je svojim oboževalcem najbolj priljubil s tem, da bi se boril za pravico do nošenja orožja, odpravil pa bi tudi Obamovo zdravstveno reformo. Napoveduje tudi, da bo najboljši predsednik za ustvarjanje delovnih mest, »kar jih je Bog ustvaril«.

Ravno s populistično obarvanimi tematikami (iskanje delovne sile izven ZDA, previsoke cene zdravil farmacevtskih podjetij) se je Trump znova zavihtel na vrh priljubljenosti zlasti med tistimi volivci, ki se sicer v predvolilno kampanjo sploh ne bi vključili. »Prebudil je to državo. Govori o stvareh, o katerih drugi raje molčijo,« ga je na zborovanju pohvalil 74-letni Fred Callicutt.

Trump je včeraj torej prejel 34 odstotkov glasov, s 16 odstotki mu je sledil guverner Ohia John Kasich, tretje mesto sta si razdelila nekdanji floridski guverner Jeb Bush in zmagovalec Iowe, teksaški senator Ted Cruz. Senator Marco Rubio je prejel komaj 10 odstotkov glasov.

Bernie pobegnil Clintonovi

Po izenačenju v Iowi je Bernie Sanders v New Hampshiru pobegnil Clintonovi in prejel 58 odstotkov glasov. Demokratični socialist, kakor se rad poimenuje, je iz podpornikov izvabil vzklike z napovedjo izkoreninjenja dohodkovne neenakosti, razbitjem velikih bank in možnostjo brezplačnega študija. »Naša nocojšnja zmaga bo vzpodbudila obupan odziv finančne in politične elite, ki želita ustaviti našo kampanjo na poti do transformacije Amerike. Ljudje se zavedajo, da je v času tako hude krize, s kakršno se soočamo, prepozno za ponavljanje vedno enakih politik in gospodarskih rešitev,« je v zmagovalnem nagovoru izpostavil Sanders.

Clintonova se bo borila za vsak glas posebej

Clintonovi poznavalci sicer še vedno napovedujejo zmago med demokrati, za končni (ne)uspeh pa bo ključna podpora temnopoltih in latino volivcev. »Kampanjo bomo sedaj prestavili na nacionalno raven. Borili se bomo za vsak posamezen glas v vsaki državi,« je v nagovoru Clintonova napovedala oster boj za zmago. »Ljudje imajo pravico biti jezni. A so tudi lačni. Lačni rešitev! Jaz jih imam,« je zaključila nekdanja generalna sekretarka ZDA in Sandersov poziv k revoluciji označila za nerealističen.

20 februarja se ameriška politična karavana in strankarske volitve selijo v Južno Karolino, tri dni kasneje v Nevado, 1. marca pa bo na sporedu t. i. super torek, ko bo na vrsti 12 zveznih držav in ozemlje Ameriške Samoe.