Po petkovem odstopu prvega moža NLB Janka Medje bo pod taktirko edinega lastnika Slovenskega državnega holdinga (SDH) danes prišlo še do zamenjave nadzornikov. Kdo bodo postali novi igralci v nadzornem organu največje slovenske banke, ki bo poslej štel devet namesto sedanjih šest članov, na SDH niso želeli razkriti.

Pred skupščino velika negotovost

Iz sklica skupščine je razvidno, da naj bi morali svoje položaje zapustiti predsednik nadzornikov Gorazd Podbevšek, Tit A. Erker in Miha Košak, a se lahko danes popoldne še marsikaj spremeni. Po naših informacijah naj bi od sedanjih šestih nadzornikov svoj položaj ohranili štirje. Med njimi so najverjetneje Andreas Klingen, Sergeja Slapničar, Uroš Ivanc in eden izmed zgoraj omenjene trojice. SDH bi tako moral imenovati pet novih nadzornikov.

Pri SDH, ki ga vodi nekdanji član uprave NLB Marko Jazbec, o imenih novih nadzornikov strogo molčijo, zaradi česar so se v javnosti doslej pojavila zgolj ugibanja. Eden od novih članov naj bi – tako naši viri – prišel s spiska, ki ga je oblikoval sedanji nadzorni svet NLB. Kot smo poročali, so na njem nekdanji guverner madžarske narodne banke György Suranyi, Marina Bykova, nekdanja finančna direktorica v Citigroupu, in Laszlo Zoltan Orban, ki je med drugim delal v Svetovni banki in EBRD.

Preostale nadzornike pa naj bi predlagal SDH, po naših informacijah naj bi bil med njimi Igo Gruden, ki se je doslej izpostavljal kot kandidat za novega predsednika uprave NLB. Kot kandidata za člana ali celo za predsednika nadzornega sveta NLB se je v zadnjih dneh omenjalo tudi pravnika in nekdanjega državnega tožilca Toneta Ribnikarja, sicer izvršnega direktorja podgoriške NLB Montenegrobanka. Te izbire pa v glavni opozicijski stranki SDS več kot očitno ne podpirajo. Poslanec Anže Logar je na finančnega ministra Dušana Mramorja včeraj naslovil poslansko vprašanje, v katerem ministra sprašuje, če je predsednik nadzornega sveta lahko nekdo, ki je predhodno vodil bančne institucije, ki so prispevale k nastanku bančne luknje. Logar v pojasnilo našteva Ribnikarjevo članstvo v nadzornem svetu SIB banke (od leta 2004 do njene likvidacije) in vlogo izvršnega direktorja v črnogorski banki NLB. Sprašuje se celo, če bi Ribnikar prestal preizkus Banke Slovenije o usposobljenosti in primernosti.

Do naslednika Medje z mednarodnim razpisom

Nejasnosti in skrivalnice pri imenovanju novih nadzornikov NLB in odhod Medje lahko banki celo škodijo. Takšnega mnenja je denimo nekdanji nadzornik NLB Gael de Pontbriand (med letoma 2012 in 2013), ki je za Radiotelevizijo Slovenija dejal, da je predčasna menjava prvega moža banke in nadzornikov »v smislu ugleda zelo škodljiva«.

Še več, netransparentna menjava nadzornikov bi lahko celo prinesla finančno škodo največji slovenski banki. »NLB ni mogla opraviti ocene ustreznosti za vse kandidate za člane nadzornega sveta, zato je Banka Slovenije SDH pozvala, da zagotovi, da banka lahko opravi tisto, kar mora v skladu z nacionalno in evropsko bančno zakonodajo,« so dejali v Banki Sloveniji. Pričakujejo, da bodo o morebitni sprožitvi postopkov presojali v skladu z zakonom o bančništvu, in napovedujejo, da bo v najslabšem primeru proti NLB sprožen prekrškovni postopek, ki bi imel tudi finančne posledice za banko.

Če je postopek imenovanja nadzornikov NLB neobičajen za sistemsko pomembno banko, naj bi SDH iskal novega predsednika uprave prek mednarodnega razpisa. Postopek naj bi trajal od tri do šest mesecev, v tem obdobju pa bo NLB začasno vodil Blaž Brodnjak. Pred njim, novimi nadzorniki in bodočim predsednikom uprave bo zahtevna naloga nadaljevanja sanacije banke. Čeprav naj bi NLB lani ustvarila 100 milijonov evrov dobička, naj bi po poročanju Siola ta temeljil na poslovnih rezultatih hčerinskih bank, prihodkih z naslova obveznic DUTB (25 milijonov evrov) in 20-milijonskega zmanjšanja obsega rezervacij od danih posojil Mercatorju.