Hokejska reprezentanca bo danes dopoldne z vlakom odpotovala v Innsbruck, kjer jo čaka premierni preizkus v tem koledarskem letu.

Avstrijci tradicionalni februarski turnir po dveh letih znova prirejajo na Tirolskem. Lani so za prizorišče tekmovanja izbrali Dunaj, kjer je Slovenija v konkurenci Avstrije, pomlajene Slovaške in Italije zasedla drugo mesto. Selektor Nik Zupančič, ki bo v Innsbrucku drugič samostojno vodil slovensko vrsto, ne zahteva končne zmage, saj ga bolj zanimata igra in pristop posameznikov do dresa z državnim grbom. Slovenija bo v primerjavi z zadnjim turnirjem v Katovicah v močnejši postavi, saj bodo nastopili tudi legionarji iz ruske lige KHL. Jan Muršak iz moskovskega CSKA bo nosil kapetanski trak, kar je Zupančič napovedal že novembra lani, Rok Tičar in Žiga Jeglič pa se bosta izbrani vrsti zaradi klubskih obveznosti v Slovanu pridružila šele danes v Innsbrucku. Omenjeni trije bodo tudi glavni slovenski aduti na prihodnjem reprezentančnem zboru – aprilskem svetovnemu prvenstvu skupine B na Poljskem, ki bo s tekmovalnega vidika kajpada bistveno pomembnejši od tokratnega izziva na Tirolskem.

Selektor Zupančič bo vrnitev med elitne hokejske dežele na aprilskem prvenstvu iskal v podobni postavi, kot jo bo imel na razpolago v Innsbrucku, kjer se bo Slovenija od jutri do sobote pomerila z Avstrijo, Francijo in slovaško selekcijo do 23 let (njihovi starejši rojaki bodo igrali na odmevnejšem turnirju v Žilini). Ker bodo rusko ligo KHL v tej sezoni zaprli še pred koncem aprila, s prihodom na prvenstvo ne bi smeli imeti težav Muršak, Tičar in Jeglič, ki se bodo v konferenčnem četrtfinalu KHL pomerili med seboj. Aprila bi se Sloveniji lahko pridružili še trenutno poškodovani prvokategorniki (Mitja Robar, Blaž Gregorc, Jurij Repe...) in David Rodman, ki v tem tednu igra klubske tekme. Mimogrede, njegov starejši brat Marcel, v zadnjem desetletju eden najprepoznavnejših risov, še vedno celi avgustovsko poškodbo vratu, ko ni izključil možnosti, da bi drsalke celo postavil v kot.

Na vratarskem položaju Nik Zupančič tako kot njegov predhodnik Matjaž Kopitar številko ena še naprej prepušča Robertu Kristanu, ki je pozimi zamenjal okolje na Češkem. Ker v Pardubicah ni veliko branil, se je preselil v Chomutov. Po daljši odsotnosti od reprezentance bo na turnirju v Innsbrucku sodeloval že skoraj pozabljeni vratar Matija Pintarič. Selektor pravi, da bo igralni čas med tremi vratarji (zraven je še Luka Gračnar) razdelil enakomerno. V igri z igralcem več bo preizkusil predvsem že vrsto let utečeni trojček Tičar-Jeglič-Sabolič, ki je na zadnjem prvenstvu skupine A v Ostravi zatajil. Kot je selektor poudaril že ob lanskem ustoličenju, od slovenske reprezentance pričakuje predvsem agresivnejšo podobo kot v zadnjih letih, ko je bil v vlogi Kopitarjevega pomočnika. No, tokrat bo Zupančičev pomočnik kar videoanalitik Aleš Burnik, saj Ivo Jan kot glavni trener Gradca med zaprtjem aren v EBEL snuje načrt, kako pripeljati svoje moštvo do četrtfinala tega tekmovanja.