Janis Varufakis se je vrnil na politični oder. Vrnitev je uprizoril kar na odrskih deskah. »Ustaviti moramo hiter razpad Evrope,« je v berlinskem gledališču Volksbühne dejal nekdanji grški finančni minister. Potem ko je lani ob sprejemanju tretjega programa finančne pomoči Grčiji odstopil s položaja finančnega ministra, se je goreč zagovornik končanja politike varčevanja vrnil med akademike. Zadnjih sedem mesecev je skupaj s somišljeniki pilil manifest gibanja Demokracija v Evropi, kratko poimenovanega kar Diem25, s katerim želi do leta 2025 doseči korenite spremembe v evropskem političnem prostoru.

Varufakis s svojim gibanjem ne želi ustanavljati novih političnih strank niti na panevropski ravni niti v nacionalnih političnih arenah. Gibanje Diem25 naj bi služilo zgolj kot prostor združevanja progresivnih političnih sil v Evropi – levih gibanj, zelenih, liberalnih in socialnih demokratov –, ki želijo spremeniti politični in socialni ustroj Evrope. Po Varufakisovem mnenju trenutne razmere v Evropi spominjajo na položaj v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je pred drugo svetovno vojno ponovno krepil nacionalizem.

Za prenos vrhunskih zasedanj in za javno objavo dokumentov

V svojem manifestu je novo gibanje močno kritično do evropskih birokratov, nacionalnih vlad, lobistov in bančnikov, ki so ugrabili Evropo. »Naša dolžnost je, da ponovno prevzamemo nadzor nad Evropo od tehnokratov, ki ne prevzemajo odgovornosti, od soodgovornih politikov in institucij,« je zapisano v manifestu. Gibanje želi preprečiti, da bi se države Evropske unije vračale h konceptom nacionalnih držav in da bi prišlo do gradnje novih zidov. Prav pri iskanju skupne begunske politike je članicam Evropske unije po Varufakisovem mnenju v zadnjem letu krepko spodletelo. Rešitev za to vprašanje, kot tudi za druge politično-gospodarske težave integracije, vidi predvsem v večji demokratizaciji evropskih institucij in transparentnosti.

Eden izmed temeljnih ciljev gibanja predstavlja prelom s prevlado kapitala. Da bi to dosegli, se v manifestu zavzemajo za korenito reformo evropskih institucij »od spodaj navzgor«. Med takojšnjimi ukrepi gibanje predlaga popolnoma transparentno zasedanje evropskih svetov, Ecofina in evroskupine – vse naj bi namreč neposredno prenašali. Javno naj bi objavili tudi vse dokumente, ki zadevajo prihodnost slehernega evropskega državljana – denimo pogajalski material za sklenitev čezatlantskega trgovinskega sporazuma z ZDA ali dogovarjanja o britanskih zahtevah reforme Evropske unije. V roku dveh let pa naj bi po zamislih Diem25 v Evropski uniji sklicali ustavodajno skupščino vseh evropskih parlamentov, na kateri bi sprejemali novo evropsko ustavo, s katero bi nadomestili vse dosedanje evropske pogodbe.