Uradna gledanost nedeljskega Super Bowla v ZDA se je ustavila pri številki 167 milijonov gledalcev. Neuradna številka bi utegnila biti še višja, saj merilci ne upoštevajo tradicionalnih zabav ob Super Bowlu, na katerih poteka množično gledanje tekme. Že tako pa število ogledov presega polovico celotnega prebivalstva ZDA. Gre za rekordno gledanost televizijskega programa v vsej zgodovini ZDA, rekord za skupno gledanost pred tem je držal Super Bowl izpred dveh let.

Gledanost ni tako velika kot za finale svetovnega prvenstva v nogometu med Nemčijo in Argentino, ki je leta 2014 naštel kar milijardo ogledov z vsega sveta. Vendar je treba upoštevati, da gre pri nogometnem svetovnem prvenstvu za globalni dogodek, ki ga je pri sedmih milijardah svetovne populacije spremljala le ena sedmina. Super Bowl je medtem finale državne lige športa, ki širšo priljubljenost uživa v zgolj eni državi, kjer pa je ta tako obsežna, da si finale, vsaj za nekaj trenutkov, ogleda več kot vsak drugi Američan.

Tradicija odličnih oglasov

Da so bili oglaševalci letos pripravljeni za 30 sekund oglasa med Super Bowlom odšteti že 5 milijonov dolarjev, je ob omenjenih številkah že skoraj razumljivo. Boljšega oglasnega prostora za prodajo svojih izdelkov v ZDA ni. To velja že nekaj časa in zato so posebno mesto v šovu, ki se vrti okoli Super Bowla, že zdavnaj dobili tradicionalno izredno domiselni oglasi. Med najbolj legendarne vsekakor sodi Applov oglas 1984, ki ga je režiral Ridley Scott.

Med novejšimi mojstrovinami je navdušil predvsem Volkswagnov oglas Sila z otrokom, oblečenim v Dartha Vaderja, iz leta 2011.

Visoka pričakovanja

Pričakovanja za letošnje oglase na Super Bowlu so bila poleg tradicije velika tudi zato, ker je šlo za jubilejno 50. obletnico tekmovanja. Kar se ob visokih pričakovanjih rado zgodi, se je zgodilo tudi tokrat. Namesto presežkov so gledalci videli precej poskusov, ki niso dosegli pričakovane kakovosti. Še najbolj jo je zgrešil oglas za gazirano pijačo mountain dew.

Čeprav so želeli z animirano himero kužka, opice in dojenčka predstaviti, kako dobro gredo skupaj tri sestavine njihove nove pijače, je bil rezultat vse prej kot privlačen. Verjetno pa si ga je večina gledalcev vseeno zapomnila, česar za večino letošnjih medlih oglasov ne moremo trditi. Naročniku se je investicija kljub obupni kakovosti verjetno izplačala, samo upamo pa lahko, da v prihodnjih letih ob pomanjkanju idej ne bomo še naprej spremljali tekme za najslabši oglas vseh časov.