Kaj lahko storimo? Najbolj splošna smernica naj bo, da morate v spalnici imeti čim manj površin, na katerih se lahko nabira prah. Redno čiščenje je seveda prav tako obvezno. Za uspešnejši boj proti prahu pa še nekaj navodil o tem, kako pripraviti sobo ter jo zaščititi pred alergeni.

Priprava spalnice

Povsem izpraznite sobo, kot če bi se selili. Izpraznite in očistite vse omare, vsebino pa bi bilo najbolje hraniti nekje drugje. Če vsebine omar ne morete prestaviti, potem zatesnite njihova vrata, Čevlje in obleke, za katere drugje nimate prostora, hranite v vrečkah, ki se lahko zaprejo ali zadrgnejo. Čevlje lahko hranite v škatlah. Dobro očistite vse lesene površine, nato jih dobro obrišite, pri tem pa uporabite vodo, olje ali vosek. Če imate v spalnici preprogo, je najbolje, da se od nje poslovite. Obstajajo sicer kisline, ki nevtralizirajo večino alergenov, vendar so za človeka neprijetne. Seveda je tudi bolj učinkovito, če se vira alergenov enostavno znebite, kot pa da ga poskušate nevtralizirati.

Še nekaj koristnih smernic

Ko je soba očiščena, poskrbite, da vanjo ne zaidejo hišni ljubljenčki, še posebno tisti bolj kosmati, saj bo ves vaš trud sicer zaman. Otroci naj ne uporabljajo igračk, na katerih se rad nabira prah. Igrače naj bodo pralne in iz materialov, kot so les, guma in plastika. Shranjujte jih v zaprtih škatlah. Posteljnino, odeje, zavese in drug tekstil iz vašega stanovanja operite na dovolj visokih temperaturah, če želite uničiti mikroorganizme v njih. Dobrodošla pomoč pri ohranjanju čiste spalnice brez alergenov so zračni filtri (na primer HEPA filter), ki dandanes niso več tako dragi. Preizkusite tudi sušilce zraka, saj veliko organizmov, ki povzročajo alergije, uspeva v vlažnem okolju, v zelo suhih prostorih pa se ne bodo razvili oziroma se bodo razmnoževali počasneje.

Učinkovito čiščenje

Vaše najpomembnejše vodilo, ki je pogoj za uspeh pa je učinkovito čiščenje. Dandanes obstaja že veliko število učinkovitih pripomočkov, ki vam lahko pomagajo pri čiščenju, zato to ne bi smelo biti pretežko.

Vir: www.dormeo.net