Z največjim kenijskim energetskim podjetjem Kengen, ki proizvaja 80 odstotkov elektrike za potrebe Kenije, je Litostroj Power pred dnevi sklenil pomemben posel za obnovo hidroelektrarne Kamburu. Pri poslu sodeluje kot konzorcijski partner, vrednost opravljenih del znaša več kot pet milijonov evrov. »V omenjeno hidroelektrarno se Litostroj vrača po 40 letih. Trenutno delujočo opremo na elektrarni smo namreč predali v obratovanje daljnega leta 1974,« je pojasnil Marko Tandler, generalni direktor družbe. Sklenitev pogodbe je tudi pomembna referenca pri pridobivanju podobnih projektov v Tanzaniji in Ugandi. V Egiptu pa je Litostroj Power navzoč že več kot petdeset let. »Na egiptovskem trgu smo znani predvsem po različnih črpalkah za črpalne postaje in namakalne sisteme, saj smo jih opremili že več kot 150. Trenutno v Egiptu delamo na dveh črpalnih postajah, nedavno smo končali tudi obnovo na hidroelektrarni Selingue v Maliju v vrednosti okoli milijon evrov,« so povedali v družbi.

Afriški trg po skoraj dveh desetletjih upadanja poslov tako ponovno postaja eden njihovih ključnih. »Za pridobitev projektov v tem delu sveta se povezujemo tudi z velikim iranskim podjetjem Farab, s katerim smo že sodelovali pri projektih v Iranu in na Šrilanki,« je pojasnil prvi mož družbe.

Veliki obeti za posle na Filipinih in v Maleziji

Po dolgih letih premora je Litostroj Power ponovno vstopil tudi na filipinski trg. Konec lanskega leta so sklenili sedem milijonov evrov vredno pogodbo z novim filipinskim kupcem, povezanim z norveško družbo SN Power. Po sistemu dobave na ključ bodo opremili hidroelektrarno Maris South Canal 350 kilometrov od filipinske prestolnice Manila. »Uspešna izvedba tega projekta bo pomembna referenca za razpise, ki jih že pripravlja isti kupec. Ta ima namreč v lasti več elektrarn, načrtuje pa tudi gradnjo novih,« pojasnjujejo v Litostroju. Način dobave opreme po sistemu na ključ nameravajo uporabiti tudi v Maleziji. Ta obmorska država v jugovzhodni Aziji ima namreč veliko vodnih virov, načrtujejo pa tudi gradnjo novih hidroprojektov. »Pridobitev projekta v Maleziji je med našimi letošnjimi tržnimi cilji,« so povedali v družbi. Bogate izkušnje in reference, ki jih imajo v skupini Litostroj Power z izdelavo cevnih turbin velikih dimenzij, želijo namreč izkoristiti prav na malezijskem in tudi filipinskem trgu.

Večino poslov sklenili v Evropi

Lani so sklenili za 71 milijonov evrov novih pogodb, od tega večino, kar 58 odstotkov, na evropskem trgu, petino v ZDA, 13 odstotkov v Aziji in 9 odstotkov v Afriki. »V primerjavi z letom 2014, ko smo sklenili le za 16 milijonov evrov novih pogodb, gre za izjemno rast prodaje. Ocenjujemo, da bo rezultat poslovanja za leto 2015 pozitiven in bistveno boljši kot leta 2014, čeprav se soočamo s pokrivanjem izgub pri nekaterih nekdanjih projektih,« je poudaril Tandler. Natančnih podatkov o lanskem poslovanju še ne morejo razkriti, saj podatki še niso revidirani. »Ko bodo revidirani, pa moramo najprej seznaniti banke, ki nas poslovno podpirajo. 71 milijonov evrov poslov, ki smo jih pridobili lani, pa se bo odražalo v čistih prihodkih v letih 2016, 2017 in 2018,« je povedal Tandler.