Repetitio est mater studiorum. Zdi se, da je za naše »popularne« umetnike ta rek suho zlato. Toda ponavljajoče se melodije, ki spominjajo na glasbo stare šole, hkrati pa se prodajajo pod etiketo »sodobna slovenska glasba«, ne navdušujejo več. Mi bi nekaj novega, svežega. Vse nadležnejša so tudi ponavljajoča se besedila, ki jim v primerjavi s svetom, kjer lirično vsebino pesmi čedalje bolj cenijo, pogosto zmanjka pomenskosti. To postane zares opazno, če nekajkrat zapored poslušaš kakšno besedilo. Govorim na primer o Črnem tulipanu (Big foot mama), v katerem »nanjo vsake tolk' pristane Peter Pan« in »si fila žile črn tulipan«. Vedno znova se mi nekako izmakne pomen odgovora: »zato pa raste tulipan«. Ste že zmedeni? Jaz zagotovo sem…

Tisti avtorji, ki resnično ustvarjajo pesmi z aktualno, celo družbenokritično vsebino, sodijo na skrajno alternativno sceno – recimo raperji, kot je N'toko. A ta scena je slabo zastopana. Tu so še malo starejši kantavtorji, na primer Iztok Mlakar, ki veljajo za fenomen, a med mladimi jih pozna le malokdo. Tako se zdi, da na sceni vztrajajo eni in isti ustvarjalci, ki štafeto svojega žanra predajajo svojim klonom in tako ustvarjajo nekakšno kontinuiteto nespremenljivih zvokov, nespremenljivega imidža. Ne sluha ne duha o kakšni Lady Gaga. V Sloveniji se pač ne zmigamo. Raje jamramo – čeprav famozni listek pravi drugače.

Slovenska glasba zadnjega desetletja se je nekje zataknila in ne zna ali noče naprej. Prevladuje pop-rock, ulit v večno nespremenljivi kalup popularne glasbe. Vrtijo se Siddharta, Dan D, Big foot mama, tu in tam slišimo še kakšnega lirično močnega »starega mačka«, recimo Kreslina, na splošno pa zvok ostaja enak, besedila podobna in brez pravega pomena.

Seveda ne želim reči, da v Sloveniji ni mogoče najti dobrih, svežih glasbenih ustvarjalcev, sprašujem se le, zakaj jim ne uspe preboj na popularno sceno. Naj verjamemo, da ima širša javnost res toliko raje v vseh pogledih povprečno glasbo, ki lahko predstavlja le glasbeno kuliso med polnjenjem nakupovalne košarice? Ali pa gre za okus in interese glasbenih urednikov, ki pač ne izberejo nič, kar ne govori o črnih tulipanih, dokler ti ne ovenejo v medlih pop-rock melodijah.

Na radiu znova začne igrati pesem, ki sem jo danes slišal vsaj dvakrat. Pa še zanič je. Dejstvo, da je »slovenska«, tega pač ne omili. Znova pritisnem tipko in prestavim postajo…