Alpski smučar Boštjan Kline je v Južni Koreji potrdil, da drugo mesto v smuku iz Garmisch-Partenkirchna ni bilo naključno. Mariborčan je ob odprtju olimpijske proge v Džongsonu na smuku in superveleslalomu dosegel enajsti mesti, kar sta njegovi drugi najvišji uvrstitvi v svetovnem pokalu. Slovenski alpski smučarji so v superveleslalomu dosegli tudi v zadnjem desetletju redek ekipni uspeh, saj so se kar trije, ob Klinetu še Klemen Kosi in Martin Čater, uvrstili med dobitnike točk. Andrej Šporn je bil na omenjeni tekmi 32.

Pen pohvalil smučarje

V smuku je bil po pričakovanju najhitrejši Kjetil Jansrud, ki je popravil norveški mejnik. Z njegovo tretjo zmago v tej sezoni so se Vikingi veselili že 17. zmage od 26 preizkušenj, kar je podvig, ki ga niso dosegali niti avstrijski alpski smučarji v najboljših letih. Jansrud je na najhitrejši preizkušnji nadaljeval niz norveških uspehov, ki ga je začel Aksel Lund Svindal in nadaljeval Aleksander Aamodt Kilde.

Če so številni alpski smučarji kritizirali prihodnji olimpijski smuk, je bil na gori Garivang precej atraktivnejši superveleslalom. Najmlajša alpska smučarska disciplina je vsebovala vse elemente atraktivnosti, na njej pa so bili najboljši velemojstri. Najbolj je navdušil Carlo Janka, nekdanji skupni zmagovalec svetovnega pokala. Švicar je pokazal, da še ni pozabil smučati, tekmece pa je ugnal z eno najboljših predstav med vsemi v hitrih disciplinah v sezoni.

»Dobro smučamo tam, kjer je najtežje. Bolj ko se bliža konec sezone, bolj se pozna poletno delo. Fantje se zavedajo, kje je njihov domet. Verjamem, da bomo lahko v prihodnjih letih večkrat uživali v slovenskih nastopih v hitrih disciplinah,« je pohvalil slovensko reprezentanco v hitrih disciplinah glavni trener Peter Pen. Olimpijska prizorišča je opisal z naslednjimi besedami: »Okrog in okrog so bila sama gradbišča. Korejci so zelo marljivi in pozitivni. Vse je potekalo brez najmanjših zapletov. Čeprav bodo morali v dveh letih še veliko narediti, verjamem, da jim bo s pomočjo tujih strokovnjakov uspelo.«

Prvi poraz Lindsey Vonn v sezoni

Najboljši slovenski alpski smučarki v hitrih disciplinah Ilki Štuhec se je nastop v smuku povsem ponesrečil. Razlog se je skrival v dejstvu, da je bila preizkušnja za točke svetovnega pokala precej hitrejša kot edina s treninga, tako da je imelo veliko smučark precej težav. Med njimi ni bilo Lindsey Vonn. Američanka je vnovič dosegla prepričljivo zmago, tokrat je na progi Kandahar ugnala tekmice za več kot sekundo in pol. Smukaško preizkušnjo si bo z nasmehom zapomnila tudi Vanja Brodnik, ki se je v 23. smuku v svetovnem pokalu prvič uvrstila med dobitnice točk. Zasedla je 22. mesto. Ilka Štuhec je bila uspešnejša v superveleslalomu, v katerem je izkoristila nizko startno številko ter zasedla 13. mesto.

Potem ko je bila Lindsey Vonn v superveleslalomu edina favoritka, je doživela nepričakovan poraz. Od nje sta bili hitrejši tako Švicarka Lara Gut kot Nemka Viktoria Rebensburg, najbližji zasledovalki Vonnove v skupnem seštevku svetovnega pokala. Lindsey Vonn je podobno kot Marcel Hirscher v moški konkurenci prva zbrala več kot tisoč točk ter ostaja prva favoritka za nov naslov skupne zmagovalke. Razlog za to je, da bodo do konca sezone prevladovale tekme v hitrih disciplinah.

Svetovni pokal v alpskem smučanju bodo moški nadaljevali na Daljnem vzhodu, in sicer se bodo konec tedna na Japonskem v Yuzawi Naebi merili v slalomu in veleslalomu. Še pestrejši konec tedna čaka alpske smučarke, ki se bodo v četrtek in petek v Crans Montani preizkušale v treningih smuka, v soboto jih čaka smukaška preizkušnja, v nedeljo alpska kombinacija, v ponedeljek pa še slalom. Slalom so predstavniki mednarodne smučarske organizacije v švicarsko središče prestavili iz Maribora. Vse glasnejše pa so govorice, da bo Kranjska Gora marca gostila odpadli veleslalom iz Garmisch-Partenkirchna.