Super Bowl je z naskokom največji dogodek v ZDA, ki iz leta v leto podira rekorde gledanosti ter samo v ZDA redno privlači čez sto milijonov gledalcev. Po prvih podatkih pa bi jubilejni 50. Super Bowl lahko zabeležil podobne številke.

Za tiste, ki v nedeljo niso imeli posla na zelenici Levi's Stadiona v Santa Clari, blizu San Joseja, se je športni praznik začel že nekaj dni pred velikim obračunom. Uradno gostiteljsko mesto San Francisco so tekom tedna preplavile številne zvezdnikov polne zabave, med organizatorji večjih pa so bile revije Rolling Stone, GQ, Sports Illustrated, Vanity Fair in Playboy. Slednji je tradicionalno 1500-glavo zabavo letos povečal za dodatnih 500 obiskovalcev, vstopnice pa so stale nekaj več kot tisoč dolarjev na osebo. Nasploh je bil kljub napovedim, da srečanje letos ne bo med najbolj spektakularnimi, naval na San Francisco tako velik, da je povzročal precej težav mestni infrastrukturi. Mnogi zato opozarjajo, da je Super Bowl postal že tako velik, da ga lahko gostijo le še redka ameriška mesta.

Za 30 sekund 5 milijonov

Če je bil interes za zabave velik, pa je bilo zanimanje za televizijski oglaševalski prostor med prenosom srečanja vrtoglavo. Za pol minute so morali oglaševalci odšteti kar 5 milijonov dolarjev, z domiselnostjo pa letos niso navdušili. Še najbolj simpatičen je bil oglas za Amazon Echo z zvezdniško zasedbo igralcev Aleca Baldwina, Jasona Schwartzmana, NFL legende Dana Marina in glasbenice Missy Elliott.

Rahlo razočaranje pa je bil tudi glasbeni nastop med polčasom. Britanska zasedba Coldplay je ob pomoči Bruna Marsa in Beyoncé sicer uspela nalogo opraviti brez napak, a vse skupaj je minilo brez presežkov in brez škandala, na kar so organizatorji še posebej pozorni od leta 2004, ko je Justin Timberlake razgalil dekolte Janet Jackson. V glasbenem smislu je tako še najbolj navdušila Lady Gaga, ki je v netipično umirjeni rdeči obleki s spoštovanjem do besedila z odliko odpela ameriško himno, preden so jo v formaciji preleteli ameriški lovci. Dodatno zvezdniško vzdušje pa je pričaral trenutno največji lokalni športni as, košarkar Golden State Warriors Stephen Curry, ki je z udarci na boben na igrišče povabil moštvo Caroline.

Pred začetkom sezone bi le redki stavili, da se bosta v finalu pomerili prav ekipi Denverja in Caroline. Denver je z 39-letnim glavnim zvezdnikom Peytonom Manningom sodil med ekipe s sicer izjemno obrambo, a z napadom v hudi krizi, ekipa Carolina pa je z uspešno sezono presegla vsa pričakovanja. O obračunu se je zato govorilo predvsem kot o spopadu med mladostjo in zrelostjo. Manning bi z zmago pred morebitno končno upokojitvijo dosegel mejnik skupno 200 zmag v ligi NFL, kar ni uspelo še nobenemu igralcu. Podajalcu in glavnemu zvezdnike Caroline Camu Newtonu pa se je z edinstvenimi atletskimi sposobnostmi in podajalskim talentom z zmago nasmihala vloga obraza prihodnosti najbolj priljubljenega ameriškega športa. Večina je pred srečanjem brez pomislekov prednost pripisovala Carolini. Številni celo z visokim izidom, ki bi spominjal na polom Denverja in Peytona Manninga leta 2014, ko jih je ekipa iz Seattla odpihnila s 43:8. Kar se je zgodilo na igrišču, je bilo zato toliko večje presenečenje.

Je bil to šerifov zadnji rodeo?

Modrost pravi, da napad zmaguje tekme, obramba pa prvenstva. Tako je bilo tudi tokrat. Odlični branilci Denverja z najkoristnejšim igralcem srečanja Vonom Millerjem na čelu so cel večer grenili življenje napadalcem Caroline in še posebej Camu Newtonu, ki je le redko našel razlog za nasmeh. Njegova ekipa je vso tekmo lovila zaostanek, čeprav Manning ni imel preveč boljšega večera, a si je privoščil manj napak. Prav Newtnova izgubljena žoga v zadnji četrtini, ko je imela Carolina priložnost za prevzem vodstva, pa je dokončno pokopala upanje Caroline. Končni izid je pred iztekom ure tako še dodatno narasel na neulovljivih 24:10.

Med slavjem so bile vse kamere usmerjene na Manninga, saj mnogi verjamejo, da bo šerif z drugim pokalom Vinca Lombardija v roki sedaj lahko z dvignjeno glavo odjezdil v sončni zahod. Sam po srečanju upokojitve še ni napovedal, je pa rekel, da bo o nadaljevanju kariere dobro premislil.