Za deveto slavje Slovenije v ekipni konkurenci so v meglenem Oslu poskrbeli Jurij Tepeš, Domen Prevc, Robert Kranjec in Peter Prevc. Da je četverica danes izvrstno razpoložena, je bilo jasno že po prvi seriji, ki jo je Slovenija dobila z 12,2 točki prednosti pred največjo izzivalko Norveško.

Slovenci kmalu v vodstvu

Uvodni skok na tekmi je za Slovenijo opravil Jurij Tepeš (122,5 m) in svojo ekipo popeljal na četrto mesto. Slednje je bilo zgolj kratkotrajno, saj se je Slovenija že po nastopu Domna Prevca zavihtela na vrh pred Japonsko, Norveško in Nemčijo. V tretji izmenjavi je skakal Robert Kranjec in kljub neugodnim vetrovnim razmeram svojo nalogo opravil solidno. Pristal je pri 116 metrih, Slovenija pa je tako imela skupno 340,7 točke, oziroma natanko toliko kolikor jih je zbrala tudi Norveška.

Kot zadnji je za Slovenijo v prvi seriji nastopil Peter Prevc. Vodilni skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala je skočil 126 metrov in bil krajši zgolj od Avstrijca Stefana Krafta, medtem ko se je skok ponesrečil glavnemu norveškemu adutu Kennethu Gangnesu (119,5 m).

V finalu še bolje skakali

Slovenski orli so v finalu nastopili še bolje, saj so prav vsi popravili dosežke iz prve serije. Tepeš je svoj prvi skok nadgradil za tri metre in pol in pristal pri 126 metrih. Kljub temu se je prednost Slovenije pred najbližjimi zasledovalci Norvežani z 12,2 točk stopila na le 5,4, kajti Daniel Andre Tande je skočil kar 130 metrov. Njegovo daljavo je v drugi izmenjavi nato ponovil Domen Prevc in prednost Slovenije pred domačini povečal na ugodnih 20,3 točke, saj je Anders Fannemel zmogel le 123 metrov.

Po nastopu tretje skupine skakalcev so slovenski orli zmago pravzaprav že imeli v žepu. Kranjcu so namreč namerili skok dolg 127 metrov, zaostanek Norveške pa se je povečal na 29,9 točke. Peter Prevc tako ni imel težkega dela, saj je za končno slavje potreboval skok dolg vsega 114 metrov. Najboljši skakalec zime vseeno ni kalkuliral in s 130 metri poskrbel za deveto ekipno zmago Slovenije.

»Dobro je bilo to, da so bili kar enakovredni pogoji za vse. Naši tekmovalci so res pokazali svoje boljše skoke, pokazali so, da so stabilni. V pravo formo prihajajo tudi ostali poleg Petra Prevca. Dobrih je bilo osem skokov in to je zadostovalo za kar izdatno zmago,« je po tekmi za STA dejal pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa, Jani Grilc.