Ko je mariborska okrožna sodnica Romana Kac brala modificirano obtožnico, nekdanji direktor zdaj že propadlega podjetja Dom-Smreka, ni mogel skriti svoje zgroženosti in prizadetosti. Če je Danilo Goričan v prvotnem sodnem postopku še imel vlogo sostorilca, mu je tožilka po novem namenila vlogo prvoobtoženega. Soobtoženega mariborskega poslovneža Samida Braca Osmanovića pa je iz sostorilca prekvalificirala v napeljevalca h kaznivemu dejanju.

»Ta posel so pripravili v mariborski centrali NLB, do katere smo imeli odprti dolg. Oni so zahtevali točno to zemljišče in tako smo mi prišli do njega,« je po včerajšnjem predobravnavnem naroku zatrjeval Goričan. Obrambni izgovor ni nov. Posel naj bi svetovala Albin Turk, tedanji direktor poslovnega centra NLB Podravje za velika podjetja, in njegov svetovalec Borut Rataj, znan iz afere Satex. Notranje službe NLB so večkrat uradno svarile podravski center na tveganost poslov - vendar Turk, zdaj direktor Mariborskih lekarn, opozorilnaj ne bi bil upošteval.

Tenor nov, obrazložitev obtožbe pa stara

Goričanov zagovornik Daniel Planinšec je včeraj prosil mariborskega okrožnega sodnika Danila Obersnela, da mu zaradi spremenjene obtožnice omogoči čas za pripravo obrambe. Obersnel je ugodil prošnji in narok prestavil na 17. februar. »Tožilka je spremenila tenor obtožnice, obrazložitev pa je pustila enako,« je bil kritičen Planinšec. Tudi po njegovih besedah v tem poslu, ki ga je NLB svetovala, pripravila in ves čas spremljala, ni bil nihče oškodovan.

Tožilstvo očita Osmanoviću, da je napeljal Goričana k zlorabi položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti, s čimer je podjetje Dom-Smreka oškodoval za več kot 20 milijonov evrov. Osmanovićevo podjetje OS Metal je v začetku leta 2009 kupilo 8,6 hektarja velik pašnik v hrvaški Orubici. Podjetju Multiconsult Leasing (iz skupine NKBM) je za zemljišče plačalo 110.200 evrov. Osmanović naj bi nato naročil prirejeno cenitev nepremičnine, na podlagi katere je njena cena zrasla na kar 17 milijonov evrov, nato pa jo je Osmanović prodal podjetju Dom-Smreka za 20,5 milijona evrov. Dom-Smreka je parcelo zastavil banki LHB Frankfurt (članici skupine NLB) za najem 10,5 milijonov evrov vrednega kredita, ki ga ni odplačala in je nato zdrknila v stečaj. Ko je stečajni upravitelj Silvo Zorec ugotovil dejansko vrednost nepremičnine, je leta 2013 sprožil kazenski pregon Osmanovića in Goričana ter od njiju terjal še vračilo več kot 20 milijonov evrov, ki jih je podjetje preplačalo za hrvaško zemljišče.

Obdolženca sta v prvem sodnem postopku, ki se je začel julija 2014, vztrajala, da sta nedolžna. Osmanović se je izgovarjal, da mu je nakup pašnikov predlagal Rataj. Slovensko-bošnjaški podjetnik, ki je NLB ostal dolžan 80 milijonov evrov, je priznal, da je za zemljišče uradno res plačal 110.000 evrov, vendar je nekim hrvaškim generalom moral obenem v gotovini plačati še tri milijone evrov. Njihovih imen ni razkril.

Obravnavani kazenski primer je marca lani že doživel obsodbo, ki pa so jo višji sodniki novembra skoraj v celoti razveljavili. Pravnomočnost je doživel le tisti del, v katerem je bil Osmanović obsojen zaradi zatajitve 327.800 evrov davka, pri čemer mu je višje sodišče dosojeno triletno zaporno kazen znižalo na leto dni. Višje sodišče je tudi terjalo, da zadevo v ponovljenem sojenju prevzame drug sodnik.