Pokrajino ob spodnjem toku reke Save lahko mirno označimo za dolino gradov. V zadnjem desetletju so bili gradovi Sevnica, Rajhenburg, Brežice, Pišece, Podsreda in Mokrice ter samostan v Kostanjevici lepo obnovljeni, večina od njih se ponaša tudi z zanimivo vsebino, vredno ogleda. Pretekla leta je bil obisk katerega koli od njih več ali manj stvar naključja, lani pa so se njihovi upravljalci, z izjemo »državnega« gradu Pišece, neformalno povezali in kot prvi skupni produkt v 30.000 izvodih izdali brošuro, ki za vsakega od gradov v slovenskem in angleškem jeziku bralcu poda zadosti osnovnih informacij o zgodovini objekta in sedanji ponudbi.

V tiskovini ni najti gradu Mokrice, obdanega z igriščem za golf. »V Termah Čatež kot lastniku gradu so se odločili, da predstavitve gradu v brošuri ob zadostnem lastnem promocijskem gradivu ne potrebujejo, in prostor prepustili drugim,« je nekoliko presenetljiv izpad Mokric iz gradiva pojasnila direktorica brežiškega Posavskega muzeja in ena glavnih pobudnic sveže povezanosti med gradovi, Alenka Černelič Krošelj.

Od lepo obnovljenih do propadajočih gradov

Kot je povedala Černelič-Krošljeva, so k sodelovanju povabili tudi ministrstvo za kulturo kot lastnico gradov Bizeljsko, Pišece in Šrajbarski turn, vendar so se v Ljubljani sodelovanju odpovedali. Izmed njihovih gradov so namreč obnovljene samo Pišece, izpraznjen Šrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem, za katerega že nekaj let zaman iščejo kupca, propada, na seznamu za prodajo je tudi bizeljski grad. Pred nekaj leti je sicer dobil novo streho, za sprotno obnovo notranjosti, kolikor omogočajo materialne možnosti, pa skrbijo člani najemniške družine Klakočar, znani po pridelavi kakovostnega vina.

Kot je na nedavni predstavitvi brošure opozoril Hrvoje Oršanič iz Kozjanskega parka, gradu Pišece, ki kljub dragi obnovi ostaja prazen, grozi vnovično propadanje, če država zanj ne bo našla primerne vsebine. Pred leti so vanj nameravali umestiti mednarodno akademijo za varstvo narave, vendar so nato ugotovili, da za kaj takega nimajo pravne podlage. Poleg omenjenih je v Posavju še nekaj ruševin ter drugih ostankov gradov in dvorcev, ki jih bodo nekoč morda povezali v zanimivo turistično pot. Danes lahko obiskovalci v brošuro zberejo le pet grajskih pečatov, kar jim prinese simbolično nagrado.