Še preden je Franc Pojbič, brat poslanca Marjana Pojbiča, nekdanji direktor Agencije za varnost prometa, zdaj pa zasebnik, ki se ukvarja z nepremičninskimi posli in izdajo energetskih izkaznic sploh slišal, kaj mu očita celjska tožilka Andreja Zupanič v obtožnici, je dal okrajni sodnici Branki Doberšek Keršič vedeti, da ga naša navzočnost moti. In ji navrgel, da ne dovoli, da ga fotografiramo, saj da ga novinar našega časopisa Peter Lovšin že dve leti preganja, zaradi tega pa trpi vsa njegova družina.

»Nikomur nisem povzročil nobene škode, razen samemu sebi. Moje otroke pa zato v šoli šikanirajo, češ da sem neki ponarejevalec in ne vem kakšna baraba, žena prav tako trpi, ker jo o tem nenehno sprašujejo v službi, ljudje me prepoznavajo na cesti,« je dejal Pojbič. A odločba predsednika vrhovnega sodišča, s katerim si novinarji pridobimo dovoljenje za fotografiranje, je nedvoumna, zato smo Pojbiča fotografirali, čeprav se je poskušal skriti za mapo, s katero je prišel na sodišče. Sicer pa se zagovarja sam, brez zagovornika.

Od kod mu potrdilo?

Česa je obtožen nekdanji direktor agencije, ki je prva v državi, ki mora skrbeti za varnost na naših cestah? Policisti so Pojbiča tožilstvu ovadili maja 2014, ker naj bi ponaredil potrdilo o opravljeni izobraževalni delavnici na temo alkohola za volanom. To mu je naložilo sodišče, ko je tekel prekrškovni postopek o dokončnem prenehanju veljavnosti njegovega vozniškega dovoljenja. Nekdanji vodja agencije se je namreč že v času kandidature in opravljanja funkcije po slovenskih cestah vozil s pogojno odvzetim vozniškim dovoljenjem, vinjen pa je povzročil tudi prometno nesrečo in na tak način zbral 18 kazenskih točk, kar je pomenilo, da je izpolnil vse pogoje za odvzem vozniškega dovoljenja. A bi dovoljenje lahko obdržal, če bi se udeležil omenjenih izobraževalnih delavnic. A teh Pojbič osebno nikoli ni obiskoval, zato bi moral vedeti, da tudi potrdilo o tem ni pristno. Kot je dejal, je sodišču posredoval tri listine, ki jih je sam prejel po pošti. Poleg dopisa, ki naj bi ga podpisal njegov naslednik Igor Velov, še potrdilo o opravljenih delavnicah, na katerem je bil podpis Roka Podkrajška, ki je bil za izvajanje delavnic za agencijo izbran na razpisu, torej je to opravljal za agencijo pogodbeno. Temu pa je priložil še program delavnic. Pojbič je torej ponarejene listine uporabil kot prave in se na tak način poskušal izogniti svojim obveznostim, ki mu jih je naložilo sodišče. Ob tem pa je na sodišču celo dejal, da ni vedel, da dokument ni pravi. Je morda mislil, da so potrdila prava, če sam delavnic sploh ni obiskoval?

Prvoaprilsko zaslišanje

To bo razjasnilo sodišče. Sodnica bo, nekoliko ironično, 1. aprila zaslišala nekaj prič, ki bi lahko pomagale razjasniti, kdo neki je Pojbiču poslal ponarejene listine, ki so opremljene tudi z originalnimi žigi. »Edino, kar drži, je, da sam pristnosti nisem preverjal, niti ne vem, kako bi to preveril. Do pečatov javne agencije pa tudi nisem imel dostopa, te so namreč imeli nekateri zaklenjene v omarah,« je še dejal v svoj zagovor. In še, da je tožilstvu v Krškem predlagal, da bi 140 evrov, kolikor bi moral odšteti za delavnice, nakazal v dobrodelne namene, a je tožilstvo mimo njegove vednosti vložilo kar obtožni predlog.