Izvolite krasen primer iz naše, kranjske komunale. Takole so mi pisali, meni, plačniku komunalnih storitev. Oblika kot reklamni letak, naslov nadvse privlačen na rumenem ozadju, malo črne, malo rdeče barve: Po novem odvoz mešanih odpadkov na 3 tedne! In potem so mi prijazno in v navdušujočem marketinškem slogu razložili, da moje kante ne bodo več praznili na 14 dni, pač pa na tri tedne. Ok, to razumem. Smo pač vestni, dobro ločujemo in mešanih odpadkov je vse manj. Torej bodo imeli komunalci manj stroškov, jaz slabšo storitev, a kakopak tudi nižjo ceno. »S 1.2.2016 se bodo uveljavile tudi nove cene ravnanja z odpadki.« Super, evo, družinski proračun bo vesel. Pa četudi za kak cent ali dva. Potem pa tale vesela novica: »Vpliv novih cen bo tako manjši, kot bi bil, če bi odvoz mešanih odpadkov še naprej potekal na 14 dni.« In potem 4 (z besedo štiri!) strani razlage, zakaj bom za eno kanto na mesec plačeval več, kot sem zdaj za dve. Ker, kot mi navdušujoče in v pink barvi razložijo – pri izračunih cen se vedno upošteva, da se ne ustvarja dobička, ampak zgolj krije stroške izvajanja javne službe. Hja, verjetno so ti stroški res visoki. Sem bral oni dan, da imajo tam politični veljaki lepe službe in da moje smeti morajo voziti, kot bi pel pesnik, iz Goričkega v Piran. Nadalje pa so me še dodatno razveselili, da se bodo cene glede na gibanje stroškov vsako leto spreminjale. Kako? Ja, tega pa še ne vemo. Lahko, da nam bodo prihodnje leto spet poslali prijazno pismo in nas obvestili, da bodo zdaj kanto praznili le še enkrat na dva meseca in da smo lahko veseli, ker se bo cena dvignila čisto malo in ne čisto veliko.

Ja, če ne razumete prav dobro, naj vam dodatno ponazorim gorenjsko logiko. Pridete v trgovino in kupite tri kilograme jabolk in plačate 5 evrov. Potem pa pridete še naslednji dan (ko je gorenjska akcija) in kupite dva kilograma jabolk in plačate sedem evrov. Ali še boljša. Delate osem ur na dan, pet dni v tednu in na mesec zaslužite tisočaka. Potem pa se oglasite pri vašem delodajalcu in mu razložite, da boste od jutri naprej delali le še šest ur na dan in da za to zahtevate 1300 evrov plače. In mu prijazno razložite, da je lahko še vesel, ker bo močno prihranil. Lahko bi namreč še naprej delali osem ur in bi revež, vaš delodajalec namreč, bankrotiral. Tako pa bo vesel približno tako močno kot jaz in moj družinski proračun. Kante bomo imeli bolj polne, še bolj pridno bomo ločevali, še bolj bomo skrbeli za lepo okolje in – še več bomo za to plačevali.

Vem, zdaj me preklinjate, ker bo tale zapis bral, recimo, župan vašega najlepšega mesta. Naj vam kar malo domišljija dela, meni že. Kaj vse vas bo prihodnji mesec pričakalo v nabiralniku. Zdaj sem pa pomirjen, na smeh mi gre in dobre volje sem. Ker sem tudi vas spravil v isti zos. No, pa smo še pri eni gorenjski značilnosti. Saj veste, kateri. O njej pa kdaj drugič.